Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Đukanović žali zbog zakazanih izbora, DPS u padu

Nakon izbora ćemo imati novu arhitekturu političke scene u Crnoj Gori, koja će u svakom smislu da potvrdi da smo u postđukanovićevskoj eri crnogorske politike, kazao je Vladimir Pavićević.

Zakazani parlamentarni izbori biće i održani, uvjereni su sagovornici „Dana“. Prema njihovom mišljenju, odlazeći šef države Milo Đukanović nakon loših rezultata na predsjedničkim izborima sigurno žali što je zakazao izbora. Oni smatraju da je Demokratska partija socijalista (DPS) u padu.

Politikolog Vladimir Pavićević kazao je za „Dan“ da niko više nema dilemu da će parlamentarni izbori biti održani 11. juna, za kada su i zakazani.

Ustavni sud nije saopštio bilo kakvo mišljenje o ustavnosti odluke da izbori budu tada i svi se pripremaju za izbore toga dana – istakao je Pavićević.

Kako je dodao, što se tiče Mila Đukanovića, on sada vjerovatno žali što je parlamentarne izbore raspisao za jun.

– Njegova partija će na tim izborima da prepolovi snagu. DPS će poslije izbora da bude irelevantna partija. I ti izbori će da budu zanimljivi prije svega zbog toga što će na njima pobjednici iz 2020. godine da se takmiče za primat. To znači da ćemo imati novu arhitekturu političke scene u Crnoj Gori, koja će u svakom smislu da potvrdi da smo u postđukanovićevskoj eri crnogorske politike – ocijenio je Pavićević.

”CRNA GORA ĆE TEK NAKON PARLAMENTARNIH IZBORA MOĆI DA KRENE NAPRIJED I DA NASTAVI DEMOKRATSKE PROCESE, ISTIČE ASANOVIĆ

Iako su stranke već počele da se pripremaju za parlamentarne izbore, još uvijek nije poznato ko će izaći u koaliciji, a ko samostalno. GP URA i Demokrate ranije su saopštili da će raditi na formiranju centralističkog bloka, dok će pokret Evropa sad na izbore najvjerovatnije izaći samostalno. Demokratski front još uvijek nije donio odluku, kao ni DPS. Kako nam je nezvanično saopšteno iz Demokratske partije socijalista, radiće na formiranju jakog procrnogorskog bloka. Bošnjačka stranka izaći će samostalno na izbore, dok će Demokratska partija i Forca nastupiti zajedno.

Advokat Nebojša Asanović rekao je za „Dan“ da na parlamentarnim izborima očekuje da se nastavi sve ono što je započeto 2020. godine.

Smatram da će razlika između DPS-a i njegovih satelita i drugih partija najmanje biti kao u drugom krugu predsjedničkih izbora u korist sadašnjih vladajućih stranaka i da će oni nakon toga stupiti u koalicije. Crna Gora bi tek nakon toga mogla da krene naprijed i da se nastave demokratski procesi. Posledice vladavine DPS-a i danas osjećamo. Očekujem konačan obračun sa kriminalom i da se državni organi iščiste od loših i korumpiranih članova – istakao je Asanović.

Broj birača povećan, birački spisak nesređen

U novom spisku je 543.599 birača, a u onom po kom je 19. marta održan prvi krug izbora za šefa države bilo ih je 542.154. To je nedavno saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 17. marta raspisao vanredne državne izbore.

Prema podacima MUP-a, broj birača za manje od tri sedmice najviše je porastao u Podgorici (408), Nikšiću (143), Bijelom Polju (125) i Rožajama (112). S druge strane, u Šavniku je sedam birača manje nego u spisku za predsjedničke izbore, u Plužinama je broj nepromijenjen, dok ih je na Žabljaku troje više. Iz nevladinog sektora konstantno upozoravaju na nesređene biračke spiskove i da je neophodna izborna reforma. Međutim, iako je reforma deklarativno prioritet svake vlasti, do sada nije bilo dovoljno volje ili znanja da se to pitanje napokon riješi.

Nakon što Ustavni sud nije donio odluku po ovom pitanju, pominjano je da novoizabrani predsjednik Jakov Milatović može da stavi van pravne snage Đukanovićevu odluku o raspisivanju izbora. Premijer Dritan Abazović kazao je da bi Milatović trebalo da okupi sve političke aktere i da zajedno odrede novi datum izbora. On je too izjavio nakon što Ustavni sud nije odlučio o inicijativi za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine koji je donio Đukanović. Troje sudija bilo je za takvu odluku, a troje protiv, pa nije postojala većina za odbacivanje tog akta. Međutim, Milatović je saopštio da je važno da Crna Gora ima izbore što prije i da bi trebalo da bude stav svih partija.

– Želim da prekinem praksu Mila Đukanovića, koja je bila na ivici zloupotrebe sistema. Stvari treba rješavati u dijalogu – kazao je Milatović novinarima u Podgorici 12. aprila.

Asanović je siguran da će izbori biti održani 11. juna.

– Ustav se tumači kako kome odgovara. Svakako je fakat da su izbori zakazani i da će biti održani. To je gotova priča – zaključio je Asanović.

Izvor-dan