Montenegro

Francuska će se založiti za sankcije Evropske unije protiv Turske

Francuska će se založiti za sankcije na evropskom nivou protiv Turske u svijetlu tenzija između Evropske unije (EU) i Ankare zbog nekoliko spornih pitanja, izjavio je francuski državni sekretar zadužen za evropske poslove Kleman Bon.

“Založićemo se za jaku evropsku reakciju i mjere, među kojima su sankcije kao moguće oruđe”, rekao je Bon u obraćanju gornjem domu francuskog parlamenta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, poslednja u nizu reakcija predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji je vrijeđao francuskog kolegu Emanuela Makrona predstavlja dio cjelokupne strategije koju Turska koristi za sveopšte provokacije.

Erdogan je 26. oktobra pozvao na bojkot francuskih proizvoda, nekoliko dana pošto je Pariz vratio svog ambasadora u Ankari, jer je turski predsjednik izrazio sumnju “u mentalno zdravlje Makrona”.

Turska zamjera Makronu što je podržao slobodu objavljivanja karikatura o muslimanskom proroku Muhamedu na komemoraciji Samuelu Patiju, nastavniku istorije, kojeg je 16. oktobra ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao karikature Muhameda.

Football news:

Alaba wants to earn 15 million euros a year. Juventus, PSG and Chelsea are Interested in him
Bayern want to sign Midfielders Gladbach Neuhaus and Zakaria next season
Kane missed Tottenham's training session. His participation in the game with Arsenal is possible
Vincent Kompany: Stop comparing me to Guardiola. I didn't say that Anderlecht will become Manchester City
Bruno was named Manchester United's player of the month for the 5th time. It was purchased in January
Andrej Kanchelskis: Pogba keeps talking about leaving Manchester United. Just go away, no problem
Merson on Kane: there is No other player like that in the world. Messi is only a tenner. And Harry is already playing like de Bruyne