Montenegro

Francuska uputila poruku mira muslimanima

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan uputio je danas “poruku mira muslimanskom svijetu”, ističući da je Francuska “zemlja tolerancije”, a “ne prezira i odbacivanja”.

“Ne slušajte glasove koji žele da podstaknu nepovjerenje. Ne dozvolimo da budemo zarobljeni u pretjerivanju jedne manjine manipulatora”, rekao je Le Drijan u obraćanju parlamentu.

Dvije nedjelje poslije smrti nastavnika istorije Samuela Patija kojeg je ubio mladi islamista jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima kao i prethodnih godina pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda, danas su tri osobe ubijene u crkvi Notr Dam u Nici.

Napadač, koji je uhapšen, mladi je migrant iz Tunisa koji je iz Italije nedavno stigao u Francusku. Kako su prenijeli izvori bliski pravosudnim organima, migrant je neposredno prije napada uzviknuo “Alah Akbar”.

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) poslije napada izjavio je da se u zemlji uvodi najviši stepen bezbjednosti u borbi protiv terorizma.

Football news:

Koeman on the crisis: We must help Barca in the name of our love for her. We need to think about what's best for the club
Bayer midfielder Bailey named son Leo Cristiano: This has nothing to do with football at all
Tuchel after 2:2 with Bordeaux: I always protect the players, but I refuse to do this. You can't play matches of this level
Ole Gunnar Solskjaer: Any decision I make is for the good of Manchester United. The main thing is the result
Mourinho on Tottenham: We don't have the same conditions as some clubs. They create a crazy market
Hazard was injured for the 8th time in 16 months at Real Madrid. He had 12 injuries in 7 years at Chelsea
Frank Lampard: Abramovich is a man who achieves his goals. Without this, it is impossible to achieve his position