Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Godinama ista priča: Nedostatak kvalitetne radne snage hroničan problem crnogorskog turizma

Turista će ovog leta biti više nego prethodnih, optimistični su turistički radnici. Iz turističkih organizacija se trude da privuku što više posetilaca, ali kada dođu, postavlja se pitanje jesu li spremni za njih.

Kako kaže Tijana Kotarac iz Turističke organizacije Budve, prema najavama hotelijera, čeka nas uspešna turistička godina.

„A na nama je da položimo još jedan ispit, Budva stalno polaže neke ispite u tim brojkama kada je riječ o održivosti razvoja turizma io tome koliko je ova naša mala destinacija spremna da primi toliki priliv gostiju”, rekla je Kotarac.

Kada im predstavimo sve ljepote naše zemlje i ubijedimo ih da dođu, većina turista očekuje i da ih neko ljubazno dočeka i usluži. Toga će, boje se ugostitelji, nedostajati ovog leta.

Kako je rekao Aleksandar Jovanović iz Turističke organizacije Budve, već jedan hroničan problem crnogorskog turizma je nedostatak kvalitetne i sezonske radne snage.

„Tako da će to biti i ove godine čini mi se još veći problem nego prethodne godine i imam neki osećaj da se ništa ne radi kako bi se to unapredilo. Tapkamo u mesto, pričamo o problemima, upućujemo, međutim ne vidim neki napredak u tom smislu”, rekao je Jovanović.

Na pitanje zašto je tako, on navodi da nedovoljan broj naših đaka ne upisuje strukovne škole.

„Da obrazovni sistem ne prati potrebe tržišta rada, i negdje ni mladi nijesu motivisani da rade u crnogorskom turizmu. Čujem da dobar dio njih ide u inostranstvo”, rekao je Jovanović.

Uslovi rada u ugostiteljstvu su, kako kaže, značajno bolji nego prethodnih godina, a ni to što su zarade ugostiteljstvu veće nego mnogima u zemlji, ne zadržava ih u Crnoj Gori.

„Kada pričamo o kuvarima, konobarima, šankerima, higijeničarima, njima su značajno skočile ploče, mislim da nije velika razlika u odnosu na državnu upravu. Čak su i veće plate ako pričamo o kuvarima, i duplo veće nego u državnim institucijama”, poručuje Jovanović.

Ako se ovakav trend nastavi, kaže Jovanović, moraćemo da uvozimo radnu snagu, dok je na našem Birou za zapošljavanje više od 40.000 građana bez posla.

Ova sezona biće odlična. Svi koji budu imali dovoljan broj radnika imaće bolje rezultate nego 2019. godine, ali ne zahvaljući Vladi već zato jer su se tako „kočke sklopile“, rekao je nedavno u razgovoru za CdM predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović .

Problem sa radnom snagom, kaže, ove godine biće veliki, sledeće na kvadrat, a 2025. na kub.

„Kod nas su takvi administrativni uslovi da, ako hoćete da zaposlite nekog iz regiona, imate velike probleme. Treba vam mjesec dana da radnici uvedu u redovnu proceduru. Možete zamisliti koliko vam treba ukoliko želite da uradite sa radnom snagom sa neke dalje destinacije”, upozorio je Radulović.

Izvor-rtcg