Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Grad desetkovao šljivike u Kosovima i Puzićima

Foto: dan.co.me –

Nevrijeme koje je prethodnih dana, u noćnim satima, zahvatilo više zaselaka na području Mjesne zajednice Potkovač u velikoj mjeri je oštetilo zasade šljive, a pod udarom gradonosnog oblaka najviše su stradali voćnjaci u selima Kosovi i Puzići.

Mještani ovog djela pljevaljske opštine su iznenađeni što su se gradonosni oblaci pojavili u toku noći, pa su voćnjaci stradali u vremenskom intervalu od 22 do 22 časa i 30 minuta. Tvrde da se dosad takve pojave nisu dešavale i da je grad na ovom području padao uglavnom tokom dana.

Nevrijeme zaobišlo gradsko jezgro

Nevrijeme praćeno jakim gradom ove godine nije zaobilazio pljevaljska sela, ali na gradskom području nije padao. U pljevaljskoj Meteorološkoj službi kažu da nemaju mogućnost da evidentiraju padavine grada u seoskom području, ali pojašnjavaju da noćni udari grada nisu nikakvo iznenađenje jer su se takve pojave dešavale i tokom prethodnih godina.

– Tokom ove godine nijesmo na gradskom području evidentirali nevrijeme praćeno gradom za razliku od lani kada je u Pljevljima grad padao čak pet puta – navode iz Meteorološke službe u Pljevljima.

Iz opštinske poljoprivredne savjetodavne službe upozoravaju da je veoma teško očekivati da će stabla, gdje rod nije oboren na zemlju, preživjeti. Ističu da sve zavisi od toga kakve će vremenske prilike biti narednih dana.

– Bilo bi poželjno da se stabla zaštite od monilije, a uz ovaj preparat neophodna je i prihrana nekim tečnim đubrivom – navode iz opštinske Savjetodavne službe kojim mjerama zaštite kako bi se eventualno sačuvao preostali rod.

image

Foto : dan.co.me

Posebno upozoravaju da se posledice nevremena mogu odraziti na rod voćaka i u narednim godinama.

– S obzirom na to da su u šljivicima nastala velika oštećenja, u narednim danima doći će do infekcije rana na plodovima, a nakon toga i razvoja truleži. Najgore je ipak u situacijama gdju su oštećene i zguljene grančice, jer se takva vrsta oštećenja očekuje i u narednoj godini – tvrde iz ove opštinske službe.

Pojašnjavaju i da od toga kakve će vremenske prilike biti u narednim danima zavisi hoće li ostati dio plodova.

– Postoji mogućnost da manji broj plodova opstane – da rane na njima obrazuju plutastu koricu, ali ipak sve zavisi od temeperatura i vremenskih prilika u periodu koji je pred nama – navode iz Savjetodavne službe.

Tokom proljećnih i ljetnih mjeseci, počevši od kraja maja, grad je na prostoru pljevaljske opštine nanio veliku štete voćarima. Usled nevremena uništen je rod voćaka na području Bukovice, prepoznate po velikim prinosima jabuke, kruške i posebno stare sorte šljive požegače. Na ovom području u popodnevnim satima 30. maja grad je praktično uništio cjelokupan ovogodišnji rod.

Pljevljaci ovih dana pokušavaju da ugovore nabavku šljive iz Srbiji, jer u pljevaljskim selima praktično da i nema roda. Šljiva se na ovom području uglavnom koristi za proizvodnju rakije koja je po kvalitetu ispred mnogih fabričkih pića, a i cijena joj je znatno niže.

Izvor-dan