Montenegro

Grenel u delegaciji američke vlade koja dolazi u Prištinu i Beograd

Delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država SAD, predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom posjetiće od 20. do 25. septembra Grčku, Kosovo, Srbiju i Jerusalim radi unaprijeđenja ekonomske saradnje i razvoja, saopšteno je iz DFC-a, a prenosi Slobodna Evropa.

Osim Belera, u delegaciji SAD biće i specijalni predstavnik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel, zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsjednica izvozno-uvozne banke SAD(EKSIM) Kimberli Ridi drugi visoki američki zvaničnici iz Odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Kako se navodi u saopštenju DFC-a, delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

U saopštenju se navodi da posjeta američke delegacije dolazi nakon “istorijskog” sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su 15. septembra u Vašingtonu potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein i sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, potpisanog 4. septembra u Bijeloj kući.

“DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primjena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu”, navodi se u saopštenju i podsjeća da su DFC i EKSIM nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata “identifikovanih sporazumima od 4. septembra”.

Dodaje se da će tokom posjete procijeniti i mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unaprijeđenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.

Delegacija će unaprijediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu, navodi se u saopštenju.

Football news:

PSG President acquitted of selling world Cup broadcast rights
Ter Stegen and Coutinho were not included in Barca's bid for the match against Alaves
Zidane on creating the super League: I've Heard about it, but I have enough worries. We can't even enjoy the wins
Zinedine Zidane: Benzema's Criticism won't hit Vinicius. I used to do it myself, and I was also scolded
Maradona on a gift for the 60th anniversary: The disappearance of the pandemic and the scudetto for Napoli
Barcelona will try to buy Eric Garcia again in January. The deal must be approved by the club's new President
Sulscher about 5:0 with Leipzig: the Reaction of Manchester United after the brutal 1:6 was amazing