Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

JANJUŠEVIĆ: PREDLOŽIĆU DA SE ZA GRAĐANE CIJENA UGLJA NE POVEĆAVA

Pogledajte i

rovcanin

EPCG grupa koju čine:EPCG, CEDIS i RUDNIK UGLJA u ovoj teškoj godini ostvarila je zajedno …

Pljevaljske Novine Ekonomija 31 Pregledi

Poštovani sugrađani,

Činjenica je da cijene energenata na svjetskom tržištu vrtoglavo rastu. Do energetske krize, došlo je tokom pandemije, a ukrainsko-ruska kriza je dodatno pogoršava. Cijena struje je i do pet puta veća u odnosu na period prije energetske krize, što je zahtjevalo značajno povećanje proizvodnje električne energije dobijene iz uglja.

Ogromna potražnja za ovim energentom i povećanje troškova proizvodnje dovelo je do povećanja cijene uglja kako na svjetskom tržištu tako i kod nas. Rudnici u okruženju povećali su cijene uglja čak i za 50% kako bi mogli održati proizvodnju. Cijene uglja u našem rudniku, povećane su u prosjeku za 12% i  takođe se očekuje, povećanje cijene prema Termoelektrani.

S obzirom na značajno povećanje troškova života, smatram da je veoma važno zaštititi interese naših sugrađana, pa ću u tom smislu,na narednoj sjednici predložiti Odboru direktora RUP-a da cijene uglja za građane Pljevalja zadržimo na istom nivou kao prije poskupljenja. Za ovakvu mjeru očekujem podršku svih članova Odbora koji su i do sada podržavali sve inicijative usmjerene ka poboljšanju uslova života u našem gradu.

Dušan Janjušević, spec. struk. ing

predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja