Montenegro

Jevrejska zajednica Crne Gore zvanično postala članica Evropskog jevrejskog kongresa

Generalna skupština EJK-a je 27. oktobra 2020,  jednoglasno primila Jevrejsku zajednicu Crne Gore u svoje punopravno članstvo.

“Čast nam je da budemo članica EJK-a, jevrejske organizacije koja je na čelu borbe protiv antisemitizma, čuvanja sječanja na Holokaust (Šoa), njegovanja jevrejske tradicije, oživljavanja jevrejskih zajednica i institucija, jačanja jevrejstva širom Evrope. Odlučno vođstvo i posvećenost jevrejskim zajednicama prijeka je potreba u ovom izuzetno teškom periodu. Nadamo se da će naša Zajednica doprinijeti opštem prosperitetu svih Jevreja“, poručeno je iz JZCG.

Takođe, Dr Viatcheslav Moshe Kantor, jevrejski lider, filantrop i biznismen,  ponovo je izabran za predsjednika Evropskog jevrejskog kongresa od strane Generalne skupštine.

U januaru 2019. Kantor je organizovao Peti svjetski forum o Holokaustu, koji je održan u Memorijalnom centru Jad Vašem, povodom 75. godišnjice oslobođenja logora smrti Aušvic, uz slogan “Sjećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma”. Svjetskom forumu u Izraelu prisustvao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i više od četrdeset predsjednika, premijera i predstavnika kraljevskih porodica iz čitavog svieta.

Na Generalnoj skupštini, lideri 42 evropske jevrejske zajednice su se obavezali da će promovisati primjenu IHRA definicije antisemitizma na nacionalnom nivou. Takođe, radiće se i na usvajanju Radne definicije antisemitizma u zemljama gdje to još nije urađeno. Jevrejka zajednica Crne Gore je pokrenula inicajativu za usvajanje ove definicije u našoj zemlji.

Evropski jevrejski kongres (EJK) osnovan je 1986.

Football news:

Modric on Real Madrid: We are missing just a little bit. We will get better and have a good season
Joel Matip: Atalanta is a threat to any team in Europe
Zidane on Real Madrid without Ramos: We must correct the statistics of games without him. We understand how difficult it will be
Pep Guardiola: Manchester City are not obsessed with the Champions League. We want to perform as well as possible
Lazio may sell Alberto due to criticism of the club. Juve, Inter and Everton are Interested in the midfielder
Messi is getting old. Barcelona must think about the future. That’O suggested Catalans sign Mbappe and Mukoko
Hans-Dieter flick: it can be very uncomfortable To play against Salzburg