Montenegro

Komersant: Moskva pokušava da očuva uticaj u regionu, koristeći odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom

Posjetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Balkanu, Moskva pokušava da očuva svoj uticaj u regionu, koristeći prije svega posebne odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom, piše današnji moskovski dnevnik Komersant, javlja Beta.

Komersant piše da do posjete Lavrova dolazi u vrijeme kada je Evropska unija (EU) najavila ambiciozne planove investiranja u region do 20 milijardi eura, a Evropska komisija na balkanske projekte izdvaja devet milijardi eura do 2024. godine.

“Tako ambiciozni planovi su postali realna potvrda namjere EU da ojača svoje prisustvo u regionu poslije nekoliko godina faktičkog samoudaljavanja od balkanskih poslova”, piše Komersant.

List podsjeća da će Lavrov posjetiti Grčku, BiH i Srbiju i ocjenjuje da iako je dnevni red tih posjeta različit, one ipak imaju zajedničku karakteristiku.

List navodi da upravo sa tim faktorom regionalni eksperti povezuju smisao balkanske turneje Lavrova.

“Balkan je važan geostrateški prioritet Rusije koja namjerava da iskoristi sadašnji relativni vakuum, kada se mnoge balkanske zemlje još nisu suviše približile EU”, citira list komentatora hrvatskog Jutarnjeg lista Vlada Vurušića.

Vurušić je listu rekao da Rusija svoju balkansku strategiju sprovodi uglavnom kroz Srbiju, koju smatra “ključnim partnerom u regionu”.

Komersant piše da Lavrov ima puno tema da razmotri tokom posjete Beogradu.

“Glavno pitanje je koliko je predsjednik Aleksandar Vučić spreman da i dalje na djelu, a ne na riječima bude strateški partner Rusije u regionu”, piše list.

Dnevnik podsjeća da je početkom septembra Vučić u Vašingtonu potpisao sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom, dodajući da njegova realizacija može da ima “ozbiljne geopolitičke posljedice, slabeći zavisnost Srbije od ruskog gasa i obezbjeđujući priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti koji je pod kontrolom SAD”.

List dodaje i da je Beograd prošle nedjelje napravio “nedvosmisleni gest prema Moskvi”, kada je potvrdio da se otvara predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije.

Football news:

Napoli stadium will be renamed in honor of Maradona. Mayor of Naples confirmed
Arsenal have conceded 8 consecutive home Premier League games. This is the worst streak since 2007 (9)
Lautaro wants to leave Inter and has approached Mendes to find a new club (Marca)
Wolves forward Jimenez was carried off on a stretcher after a head-to-head collision with David Luiz
Georges Jesus: Maradona had a passion for the game. Ronaldo has it to some extent, Messi does not
Donnarumma on the contract: no Problem. I want to stay in Milan for a long time
Mourinho on 0:0 with Chelsea: if anyone should have won, it was Tottenham. The players in the dressing room are not happy and it's fantastic