Montenegro

Mjere dale rezultate, građani ih se više pridržavali

U ovom trenutku popunjenost crnogorskih zdravstvenih kapaciteta je oko 30 odsto.To nam pokazuje da su epidemiološke mjere, preduzete posljednjih nedjelja, u pojedinim opštinama dale rezultate. Rast broja inficiranih u Nikšiću i Beranama, koji su bili najugroženiji, višestruko je smanjen. Pored zdravstvenog sistema i ostalih institucija uključenih u borbu sa virusom, svakako, to je rezultat građana koji su se odgovornije pridržavali propisanih mjera, saopštili su danas iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Kako se ističe, drugi talas pandemije koronavirusa već danima bilježi neslavne rekorde širom svijeta. U cijeloj Evropi situacija je veoma složena, mnoge zemlje preduzele su najrestriktivnije mjere jer su zdravstveni sistemi na granici pucanja.

Upozorenja stižu sa najviših adresa.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije SZO za Evropu Hans Kluge u intervjuu CNN-u upozorio je na predviđanja SZO da dugoročno popuštanje mjera može povećati dnevnu smrtnost do četiri-pet puta do januara 2021. u odnosu na onu koju smo imali u aprilu.

“Isti modeli pokazuju da jednostavne mjere poput dosljednije upotrebe maski i strogog upravljanja skupovima u javnim i privatnim prostorima mogu spasiti stotine hiljada života”, rekao je Kluge.

Ponovio je i više puta iznijeti stav da “pandemija ne mijenja svoj smjer, nego to radimo mi”.

“Naš zdravstveni sistem je dao odlične odgovore u svim segmentima: praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovanosti u radu, čime su zaslužili visoko poštovanje cijelog društva”, naglašavaju u NKT-u i pozivaju građane da svi zajedno poštovanjem mjera damo doprinos suzbijanju pandemije i time spriječimo pooštravanje mjera koje pogađaju i građane i ekonomiju.

Football news:

Maradona is the best dribbler with a phenomenal number of goals and assists. But is it true that he won Serie A alone?
Italian championship. Juventus will play Benevento, Atalanta Miranchuk against Verona, Inter away to Sassuolo
Ex-Manchester United defender Valencia moved to Mexico's Queretaro
Gerard Pique: I always dreamed of becoming President of Barca, but I don't know if it will happen
Rejoice and enjoy life in this mediocre time. Remember the great phrases Maslachenko-join
Ex-Manchester City defender Lescott has resumed his career with racing Murcia of the Spanish 4th division
Lampard on Chelsea vs Tottenham match: We are fighting for leadership, the game will be important. But there is still a long way to go