Montenegro

Musk: Let u svemir za samo dva miliona

Ilon Mask, osnivač kompanije Stace X, najavio je da planira sniziti cijenu leta u svemir.

U vremenu koje bilježi ogroman tehnološki napredak, Mask želi da let u svemir učini prijemčivijim, pa je shodno tome,  početnu cijenu leta koja je iznosila 152  miliona dolara, snizio na čak dva  miliona. Prema njegovoj  računici, objašnjava, bilo bi potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1,1 milion za dodatne troškove leta.

Planovi spuštanja cijene odnose se na Starship letjelicu u koju može stati oko sto putnika, a koja bi se mogla koristiti nekoliko puta, piše Space.

Tako bi, smatra Mask, svemirska putovanja koje organizira SpaceX, bila primamljiva i za agencije kao što je NASA.

Iako ovo zvuči kao dobra zamisao i čini se da postoji mogućnost realizacije, ipak će prije biti potrebno stvoriti određene preduslove. Ukoliko bi se, ispunila Maskova želja da šalje ljude na Mars, neophodno je omogućiti sigurnost na putu, kao i bazu u kojoj bi ljudi mogli boraviti tamo.

Naravno, sve ovo je i dalje samo još jedna od Maskovih ambicioznih izjava.

Ekscentrični tehnološki biznismen često obavještava javnost o svojim planovima, koji se nekad ostvare, a nekad ne, što je uveliko poznato medijima.

Football news:

Dzeko and Fonseca did not settle the conflict, Edin works separately from the team. Roma have no offers
Lampard's sacking in the insiders: tension with Granovskaya, Abramovich's fury after Leicester, lack of communication with players
Guardiola on Lampard's departure: There are no projects. You need to win - or you will be fired
Gary Neville: We will discuss Tuchel's departure in 1.5-2 years, I am sure. This is how Chelsea works
Valery Gazzaev about his son in Siena: He's only 40, he needs to gain experience. The deputy of the State Duma Valery Gazzaev commented on the appointment of his son Vladimir as the head coach of Siena from the 4th division of Italy
Pedri about Barca: I got where I wanted to go. Learning is easier when there are good players around
Rangnick refused to take charge of Chelsea on an Interim basis