Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Na prvoj robotičkoj ligi učenici OŠ „Salko Aljković“ osvojili su u mlađoj kategoriji prvo mjesto, a u starijoj kategoriji sedmo mjesto.

Pogledajte i

SAOPŠTENJE ZA MEDIJEo planiranoj realizaciji inkluzivnog dana „KOMUNICIRAJ INKLUZIVNO“ posvećenog lijepoj komunikaciji Udruženje za pomoć …

Pljevaljske Novine Društvo 46 Pregledi

Ponosni smo na uspeh naših učenika na prvoj robotičkoj ligi

Na prvoj robotičkoj ligi u organizaciji NVO „Montenegro Makers“ uz podršku Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo učenici OŠ „Salko Aljković“ osvojili su u mlađoj kategoriji prvo mjesto, a u starijoj kategoriji sedmo mjesto.
Učestvovalo je 58 timova, 220 učenika i 44 mentora iz Crne Gore.
Naša škola učestvovala je sa dva tima:
• mlađa kategorija: Novak Laušević V-2 i Vasilije Vuković V-2
• starija kategorija: Lazar Laković VIII-1, Veljko Živković VIII-2 i Nemanja Knjeginjić VI-1.
Učenici su od početka pripreme pa do samog takmičenja uspešno sarađivali, rešavali zadatke na različite, kreativne načine, tako da su znanje i veštine lako usvojili kroz igru i praktičan rad sa robotima. Koncepti na kojima se zasniva rad robota kojeg djeca programiraju, iako djeluju jednostavno i kao igra, sastavni su dio modernih tehnologija sa kojima se susrijećemo na svakom koraku (u automobilu, na telefonu, u banci) poput senzora, svjetlosne signalizacije i drugih.
Svi učenici koji su osvojili jedno od prva tri mjesta osvojili su pametne satove. Organizatori su pripremili i nagradu izneneđenja za učenike koji u osvojili prvo mjesto u obje kategorije, a to je nagradno putovanje.

Učenici su se takmičili na temu „Obnovljivih izvora energije“ gdje programirali robota, tako da robot prođe sve misije i uspješno dođe do cilja.
Ova prva robotička liga za osnovce predstavlja važan korak ka promovisanju STEM obrazovanja i razvoju inovacija među mladima u Crnoj Gori.
U okviru takmičenja je održana i panel diskusija na temu „Savremeni trendovi u obrazovanju“. U panel diskusiji su učestvovali Luka Rakčević zamjenik gradonačelnice Glavnog grada, Bojana Femić direktorka Fonda za inovacije, Dragutin Šćekić konsultant i projektni koordinator iz UNICEF-a, Ljiljana Ivanović načelnica odsjeka za KPR u Zavodu za školstvo zajedno sa moderatorkom panela Nina Drakulić iz organizacije Montenegro Makers.
Pored osvojenih nagrada i samo učestvovanje na ovom takmičenju veliki je uspeh.
Mentor učenicima je nastavnica Slađana Knjeginjić.

Izvor-facebook