Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Na Žabljaku nedostaje radne snage, radnici odlaze zbog boljih uslova

Na Žabljaku je loša situacija što se tiče radne snage i smatram da radnici idu u druge države zbog boljih uslova, kazala je u emisiji „Mreža“ na TVCG direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović. Istakla je da je ova godina možda prva godina potpunog oporavka poslije kovida.

Krgović Šarović Krgović Šarović (Foto: RTCG)

„Zimska sezona kasno je počela ali je bila kvalitetna. Ljetnja sezona takođe sa zakašnjenjem zbog prije svega vremenskih uslova, ali ono što očekujemo prema ranom bukingu, da ćemo imati jednu kvalitetnu sezonu. Ono što nas raduje jeste to da je ova sezona možda ovo prva godina potpunog oporavka posle kovida“, kazala je Krgović Šarović.

Istakla je da je bitno da se, kako je rekla, vraća povjerenje i da se vraćaju tradicionalni turisti.

„Za maj još uvijek nemamo konačne obrađene podatke, ali podaci za april mjesec govore da smo imali oko 5.000 noćenja u privatnom smještaju i približno tome i u kolektivnom odnosno hotelskom smještaju. U maju je posjeta intezivnija, a za sada bih rekla da su u fokusu izletničke posjete“, navela je Krgović Šarović.

Istakla je da su trenutno u fokusu turisti iz Izraela i Kine.

„Ono što smo primijetili jeste da je povećan rast turista sa određene destinacije. U ovom periodu imali smo dosta interesantno uvećan broj turista iz Španije u Velike Britanije“, kazala je Krgović Šarović.

Istakla je da je realno da turista ostvari minimum četiri do pet noćenja kako bi sam taj turistički promet imao svoj zavidni nivo i kavlitet, ali da to i dalje nije kod nas prisutno. 

„U ovom sad trenutku imamo zadržavanje turista jednu ili dvije noći i to je jako mali broj ostvarenih noćenja. S obzirom na to da je početak sezone, možda je i očekivano da se turisti zadrže kraće. Ono što bi uspjelo da turiste zadrže, mislim da Žabljaku definitivno fali dodatni turistički servisi, jedan ozbiljniji hotel“, kazala je Krgović Šarović.

Istakla je da pored značajnih sportskih dešavanja na Žabljaku su se dosta fokusirali na sadržaje i kulture i umjetnosti.

„Na Žabljaku je loša situacija kada je u pitanju radna snaga. Ovih dana možemo vidjeti veliki broj oglasa kada su u pitanju turistički radnici. Dosta radnika sa Žabljaka odlazi u druge države zbog boljih uslova“, objasnila je Krgović Šarović.

Kada je u pitanju povećanje cijene usluga, Krgović Šarović je kazala da ne bi rekla da turisti imaju primjedbe na to.

„Očigledno je to jedan trend koji je prepoznat i šire, negdje su nam se povećale i plate i sami standard odnosno mogućnosti da to povećanje cijena prihvatimo na očekivan način“, kazala je Krgović Šarović.

Izvor-rtcg