Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Najveća penzija 2.789 eura, sa minimalcem se ne može preživjeti

Počela je isplata majskih penzija, koje su u prosjeku uvećane 30 eura. Vanredno povećanje koštalo je Vladu devet i po miliona eura, pa sada minimalna penzija iznosi 282, a prosječna 405 eura. Povećanju se, međutim, nijesu naročito obradovali penzioneri s najnižim primanjima jer, kako kažu, i dalje sastavljaju kraj s krajem.

Šezdesettrogodišnji Vujadin Živaljević jedan je od 40.000 crnogorskih penzionera koji primaju minimalnu penziju.

Ona, nakon posljednjeg uvećanja, iznosi nešto više od 280 eura.

Dok čeka da mu majska penzija bude uplaćena, Vujadin je svjestan da mu 22 eura više u novčaniku neće olakšati finansijsku situaciju.

“Teško preživljavam, ali živim. Sa ženom živim i da nema njene plate, ja bih krepao. Neka bude vama bolje, omladini, mene briga nije. Ja sam vidio i dobra i zla”, kaže Vujadin za TVCG i dodaje da mu penzija traje oko tri dana.

Minimalac prima svaki treći penzioneru Crnoj Gori. Uz pomoć supružnika i djece sastavljaju kraj s krajem, a najveću glavobolju zadaje im svakodnevni rast cijena. Vujadin se nada da inflacija neće nastaviti da raste.

“Nadam se da će ostati ove cijene, da više ne trčimo. Oni moraju na tome raditi, pomriješe ovi penzioneri sa minimalnom penzijom. Ako se podignu cijene, ne valja rabota”, kaže Vujadin.

Da cijene neće rasti nadaju se i oni sa prosječnom penzijom, koja je dostila 400 eura.

To je tek nešto više od polovine prosječne zarade u državi.

“Više rastu cijene nego penzije deset puta. Kad iđem u prodavnicu stalno, svaki čas mijenjaju cijene. Ne možemo ih stići nikako”, ističe penzioner Rajko Radulović.

Uvećane penzije do sredine sedmice će dobiti svih 120.000 penzionera. Za to je Vlada izdvojila 9,6 miliona eura i preusmjerila ih u budžet Fonda PIO, u kojem su saglasni da minimalna penzija nija dovoljna za dostojanstven život penzionera.

“Ovo će biti isplata majske penzije, koja će biti uvećana zakonski za 5,4 i vanredno usklađivanje 2,95, što ukupno čini povećanje za 8,51 jer se radi o procentu na procenat. Najniža penzija od 259,95 eura sada će iznositi 282,07. Ako je samo to jedini izvor prihoda, ta minimalna penzija, onda ćemo se i vi i ja složiti da to nije dovoljno. Međutim mi još nemamo na nivou države socijalni karton stanovništva, kroz koji bi se tačno vidjelo koliko prima određena porodica. E, tu bi se onda mogla napraviti ta prava analiza da li neko može sa ovim iznosom da živi i preživi”, navodi za TVCG vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

No, ne žive loše svi penzioneri uCrnoj Gori. U prilog tome govori podatak da sedam penzionera prima više od 2.000 eura, a da najviša penzija koju isplaćuje Fond PIO, nakon posljednjeg povećanja, iznosi 2.789 eura.

“Riječ je o pilotu vojnog helikoptera, on je imao beneficirani staž sa velikim uvećanjem. Imali su dobre plate i 64 godina staža su doprinijeli da ta penzija bude u ovom iznosu”, navodi Aligrudić.

Novo povećanje penzioneri mogu očekivati 1. septembra, kada Vlada ima zakonsku obavezu da uskladi penzije sa rastom zarada i potrošačkih cijena.

Izvor-rtcg