Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nasilju kraja nema i neće ga biti ukoliko se sistem ne probudi“

Da je nasilje postalo naša svakodnevica, govore i naslovi od prije nekoliko dana. Vršnjačkom nasilju kraja nema i neće ga biti ukoliko se sistem ne probudi i nadležni ne učine sve da djeci obezbijede sigurnost. Iz Udruženja Roditelji kažu da je vrijeme pokazati nasilnicima da ne mogu da rade šta požele bez posljedica.

Kako je rekla Kristina Mihailović iz Udruženja „Roditelji“, zaista roditelji treba da razmišljaju da li djecu da pošalju uškolu jer neko može da ih presretne i danima maltretira. 

„Što je najgore od svega, i što je ključna poruka, je da to može da se dešava i da ne postoji nikakav sistem zaštite“, rekla je Mihaulović. 

Jedan od sistema zaštite koji su nadležni obećali je pojačan nadzor policije u školama. No, roditelji takvo nešto nijesu uočili u dovoljnoj mjeri. A poznato je, kažu, da se vršnjačko nasilje odigrava i van škola.

Mihailović kaže da situacije da grupa djece dolazi da prijeti nekome kome su nanijeli prethodno povrede govori da nije bilo te vrste nadzora u dovoljnoj mjeri ispred škola.

Po ocjeni Veselina Mitrovića, iz Savjeta roditelja OŠ „Vladimir Nazor“, jasno je da se nasilje ne događa samo u školi već na putu iz škole. 

„I bilo gdje, dakle, gdje postoji grupa djece koja ima želju da maltretira nekoga, jer oni će naći mjesto i vrijeme da ne bude tu policije i odraslih da ih spriječe u tome“, poručuje Mitrović.

A kako bi nasilju stali na kraj, potrebno je insistirati i na individualnoj odgovornosti roditelja i djece koja vrše nasilje.

Kako je rekla Marija Babić, psihološkinja, u nižim uzrastima, a i kasnije, djeca gledaju šta mi radimo.

„Svakodnevno smo svjedoci činjenica da roditelji pokazuju nasilje u nekim postupcima kako između sebe tako i vani“, kazala je Babić.

Mihailović smatra da je pitanje šta se dešava s njima, da li njih neko poziva, proziva ili kažnjava. 

„Oni su ti koji i dalje mogu da ne reaguju i da njihova djeca nastavljaju da zastrašuju žrtve“, upozorila je sagovornica TVCG. 

Ključ je da se svi članovi društva uključe u borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Mitrović bi volio da se cijelo društvo pozabavi time.

„Nasilje je posljedica problema u društvu na koje žmurimo poslednjih decenija“, rekao je on.

A decenijama i žmurimo na nasilje, iako bi samoj edan slučaj trebalo da bude dovoljan da se upali crveni alarm.

Izvor-rtcg