Montenegro

Navaljnijev život ispočetka: Sad sam momak kome drhte noge

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni poručio je danas iz njemačke bolnice, u kojoj se liječi od trovanja nervnim agensom, da bolje govori i kreće se i da je sada mnogo više nego “tehnički živ”.

Navaljni, koji je objelodanio korupciju u vrhu Rusije, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnici u Omsku pošto mu je naglo pozlilo. On je dva dana kasnije prebačen u Njemačku gdje su lekari zaključili da je otrovan nervnim agensom “novičok”, koji potiče iz sovjetske ere.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata demantovale umiješanost u taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od nedjelju dana dok je bio liječen antidotom.

U današnjoj objavi na Instagramu rekao je da je, nakon što je probuđen iz kome, bio zbunjen i nije mogao da nađe riječi da odgovori na pitanja ljekara.

“Iako sam generalno razumio šta je doktor želio, nisam razumio odakle mi riječi. U kom dijelu glave se pojavljuju”, napisao je Navaljni u postu uz svoju fotografiju na stepeništu.


On je naveo i da nije znao kako da izrazi svoj očaj i zato je jednostavno ćutao.

“Sad sam momak kome drhte noge dok se penje stepenicama, ali koji zna da su to stepenice. One idu gore. Možda bi trebalo da potražimo lift”, rekao je Navaljni i dodao “a ranije bih samo stajao i buljio”.

On je naveo da su ljekari koji su ga liječili u berlinskoj bolnici Šarite pretvorili iz “tehnički žive osobe” u nekoga ko ima sve šanse da ponovo postane “najviši oblik postojanja u savremenom društvu – osoba koja može brzo da lista Instagram i bez oklijevanja razumije šta treba da lajkuje”.

Kremlj je više puta rekao da prije prelaska Navaljnog u Berlin ruske laboratorije i bolnica u sibirskom gradu Omsku nisu pronašli tragove trovanja. Moskva je zatražila od Njemačke da pruži dokaze.

“U ovom slučaju ima previše apsurda da bi se bilo kome vjerovalo”, rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Football news:

Jaka defeated Arsenal and Leicester did not create anything except the goal. We will try to take points from Manchester United
Pirlo about 1:1 with Verona: Juve do not need a slap in the face to Wake up and play intensely
Everton and Liverpool in the top 2 at the end of the round in the Premier League for the first time in 27 years
Arteta about 0:1 with Leicester: I Don't know why the hell our goal was canceled. It is difficult to create space when 10 people are sitting behind the ball line
Rodgers on 1-0 with Arsenal: Leicester deserved to win. Vardy is a world-class player
Juve without Ronaldo could not beat Verona and Crotone in Serie A
Vardy has scored 11 goals in 12 games against Arsenal in the Premier League. Only Rooney has more