Montenegro

Nemaju ni dozvolu za rad: U nikšićkom lokalu Dogodine u Prizrenu ponovo kršenje mjera

Izgleda da su Nikšićani ponovo zaboravili na mjere NKT-a i sve težu epidemiološku situaciju izazvanu koronavirusom. To pokazuje jučerašnji snimak dostavljen CdM-u iz lokala “Dogodine u Prizrenu”, gdje se u malom prostoru vidi veliki broj ljudi koji ne poštuje mjere NKT-a, čime ovaj ugostiteljski objekat postaje potencijalni izvor zaraze. Ovo nije prvi put da građani u tom ugostiteljskom objektu ne poštuju zakon.

“Adekvatne reakcijom bi podstakli ostale građane da postuje mjere”, kazao je čitalac CdM-a koji nam je poslao snimak kršenja mjera.

A adekvatna reakcija odmah je stigla od Komunalne policije iako je, kako je CdM-u kazao njen načelnik Novica Milović, apsolutno izopštena iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tako da nema apsolutnu nadležnost nad ovom situacijom.

“Komunalna policija je shodno odlukama Ncionalnog štaba uz Upravu policije isključivo bila dio tima za pružanje podrške inspektorima i svim inspekcijskim organima koji su isključivo nadležni za izricanje mjera i pokretanje postupaka. Ova informacija je veoma bitna, iz razloga što je veliki pritisak zbog neinformisanosti građana na Komunalnu policiju koja nema nadležnosti već isključivo inspekcijski organi su dužni da vrše inspekcijski nadzor”, kazao je Milović.

Komunalna policija bez obzira što nije nadležna više puta je samostalno inicirala i nosila posao za poštovanje mjera u Nikšiću.

“Tako smo i sinoć odmah po dobijenom snimku reagovali, pošli u pomenuti objekat zajedno sa službenicima Uprave policije ustanovili nepravilnosti, ali nažalost nijesmo mogli izreći sankciju kao što sam ranije naveo zbog nenadležnosti ove službe. Za Vašu informaciju i informaciju medija sačinili smo zapisnik o utvrđenim nepravilnostima koji ćemo uputiti prema nadležnom tužilaštvu, CB Nikšić i Turističkoj inpekciji za otklanjanje nepravilnosti. Takođe smo utvrdili da pomenuti ugostiteljski objekat nema odobrenje za rad, što je takođe nadležnost turističkog inspektora, i to će biti proslijeđeno istom”, kazao je Milović.

Ističe da je u prvom slučaju kršenja mjera u istom objektu jedino regaovala Komunalna policija.

“Stoga Vas sve molim da informišete javnost da je isključiva nadležnost inspekcijskih organa i inspektora jer su oni jedino prepoznati u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Inspekcijski organi vrše inspekcijski nadzor a Komunalna policija komunalni nadzor”, navodi Milović.

Novica Milović je takođe poslednjih dvadest dana bio u izolaciji, sa radom je počeo u ponedeljak 1.decembra.

“Zbog moje odsutnosti iz razloga što sam bio pozitivan na Korona virus obavijestio sam šeficu Nacionalnog štaba da ne mogu obavljati poslove Kordinatora lokalnog štaba u Nikšiću i da za Kordinatora imenuju nekog iz inspekcijskih organa. Komunalna policija će uvijek biti uz sve organe koji su nadležni za poštovanje mjera NKT u Nikšiću”, poručuje Milović.

Ovaj slučaj je u nadležnosti Turističke inspekcije, policije i tužilaštva.

Pozivamo nadležne da ispitaju ovaj slučaj i adekvatno reaguju u cilju suzbijanja daljeg širanje zaraze.

S.Đ.

Football news:

Tuchel will take charge of Chelsea
Okko Sport will show all the remaining matches of the Italian Cup this season
Lampard will be sacked by Chelsea in the near future. I can announce today
Fenerbahce asks fans to chip in on Ozil's salary. It's simple: you send SMS-you make 2 euros
Gazprom can remain a sponsor of Schalke if the club is relegated to the 2nd Bundesliga
Bruno about the free-kick: Cavani told me to hit the goalie's corner
Pep Guardiola: It is almost certain that Garcia will leave Man City at the end of the season