Montenegro

Nikšič: Najviše žalbi na rad lokalne uprave, policije, bolnice

Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Nikšićani su se najčešće žalili na rad organa lokalne uprave. Tokom tri dana koliko su predstavnici ombudsmana proveli u tom gradu primili su 20 pritužbi. Konačan broj biće poznat tokom narednih dana kada budu obrađeni i svi podaci i počnu da stižu poštom pritužbe.

Na crnoj listi osim lokalne uprave su Centar za socijalni rad, Centar bezbjednosti, bolnice, Filozofskog fakulteta, Gimnazija…, piše Pobjeda.

Prema riječima zamjenice zaštitnika za ljudska prava i slobode, Zdenke Perović, boravak i rad u gradu pod Trebjesom iskoristili su i za terenski rad.

“Povučeni prethodnom posjetom Nikšiću prije četiri godine, odlučili smo da uključimo i terenski rad. Podijelili smo naše brošure, razgovarali, objašnjavali šta ljudi mogu da dobiju od naše institucije, ostavili smo im i formulare i obrasce za pritužbu. Imali smo dvije mobilne ekipe koje su išle u opštinu, Dnevni centar za stare, Udruženje paraplegičara, obišli smo kancelariju Defendologije, akvaponiju, SOS telefon, Centar za romske inicijative, Upravu policije, ali i građane kod kuće”, kaže Perović.

Ukupno je, dodaje ona, sa predstavnicima kancelarije ombudsmana razgovaralo oko 550 građana. Osim što su bili u prilici da iznesu primjedbe građani su se mogli informisati o radu zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Saznali su kakve koristi mogu da imaju od institucije zaštitnika ljudskih prava.

Perović ističe da su u Nikšiću napravili i foto-elaborat pristupačnosti objekata osobama sa invaliditetom. Takođe, lokalnoj upravi uputili su sugestije za rješavanja problema pasa lutalica.

“Kada smo došli, vidjeli smo na ulicama puno pasa lutalica, a znamo da smo imali već jednu preporuku za rješavanje tog problema, pa smo iskoristili razgovore sa glavnim administratorom u opštini kako da se taj problem riješi. Opet smo ih podsjetili na našu preporuku i da je to jedan od važnih problema koje treba rješavati”, podsjetila je Perović.

Football news:

Setien on if Barcelona don't win La Liga: I bear a share of responsibility, but not all of it
Joan Laporta: if I were Xavi, I would never go to Barca under this management
Bayern, Atletico and Everton are Interested in Zaa
Joan Laporta: Messi is the best in history. We must create appropriate conditions for it
Mourinho on Bergwein in reserve: Klopp, Pep and Lampard you ask such questions
Solskjaer on Pogba: he's been great since the restart. When Paul plays like this, you can't help but include him in the lineup
Alisson: the points Record was not Liverpool's goal. We are still Champions