Montenegro

Niske plate tjeraju 300 ljekara

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je odgavarjući na pitanje poslanika da razmatraju povećanje plata doktorima, ali da je na snazi fiskalna konsolidacija, zbog čega nema dovoljno novca. Hrapović je na pitanje poslanika Branke Bošnjak da li će ministar podržati povećanje na osnovu zakona o zaradama u javnom sektoru, istakao da država ulaže u zdravstveni sistem.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak istakla je da neće imati ko da liječi građane Crne Gore, jer doktori odlaze zbog nezadovoljstva platama, a pacijenti su nezadovoljni.

“U Zakonu o zaradam u javnom sektoru iz 2014. bio je predlog da se povećaju plate, ali su predstavnici sindikata naveli da im to ograničava uvećavanje koeficijenata. Razmatramo povećanje zarada s Ministarstvom finansija, jer su osnovne plate ljekarima, priznajemo, niske. U skladu s mogućnostima države preduzećemo dalje korake. U zdravstvenom sistemu trenutno su zaposlena 8.294 radnika. Prosječna zarada ljekara u prvih šest mjeseci iznosi 1.000 eura. Ukupna sredstva za zarade 100 miliona eura. Smatrajući da je kadar osnov, Ministarstvo zdravlja sprovodi aktivnosti zaunapređenje standarda zaposlenih. Uložili smo mnogo na poboljšanje standarda, riješavajući stambena pitanja, uslove za rad i nagrade za ljekare”, ističe Hrapović.

Bošnjak ističe da se manipuliše platama ljekarima, jer to računaju sa dežurstvima.

“Ne plaća se ljekarima što rade i po 150 sati preko norme. Niko im to ne plaća, iako nas ljekari napuštaju. Oko 300 medicinskih radnika želi da ode iz zdravstvenog sistema”, rekla je Bošnjak.

Football news:

Bonucci on Juve's draw with Atalanta: We must look at the result. This is how Championships are won
Sterling surpassed Yaya Toure to become Manchester City's 2nd goalscorer in the history of the Premier League
Gasperini on two penalties for Juve: They are above any rules in Italy. Did we have to cut off our hands?
Sarri Pro 2:2 with Atalanta: We played with one of the best teams in Europe right now
Pep Guardiola: Manchester City have won a place in the Champions League on the pitch. I hope that UEFA will allow us to play
Atalanta extended their unbeaten streak to 14 games and is ranked 3rd in Serie A
Ronaldo scored his 27th goal in Serie A, converting a penalty in the game against Atalanta. Immobile has 29 balls