Montenegro

NKT: Mjere dale rezultate, građani ih se odgovornije pridržavali

U ovom trenutku popunjenost crnogorskih zdravstvenih kapaciteta oko 30 odsto.To nam pokazuje da su epidemiološke mjere koje su preduzete u posljednjih nedjelja u pojedinim opštinama dale rezultate. Rast broja inficiranih u Nikšiću i Beranama koji su bili najugroženiji višestruko je smanjen. Pored zdravstvenog sistema i ostalih institucija uključenih u borbu sa virusom, svakako, to je rezultat građana koji su se odgovornije pridržavali propisanih mjera, saopštili su danas iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Kako se ističe, Drugi talas pandemije koronavirusa već danima bilježi neslavne rekorde širom svijeta. U cijeloj Evropi situacija je veoma složena, mnoge zemlje preduzele su najrestriktivnije mjere jer su zdravstveni sistemi na granici pucanja.

Upozorenja stižu sa najviših adresa. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije SZO za Evropu Hans Kluge u intervjuu CNN-u upozorio je na predviđanja SZO da dugoročno popuštanje mjera može povećati dnevnu smrtnost do 4-5 puta do januara 2021. u odnosu na onu koju smo imali u aprilu.

“Isti modeli pokazuju da jednostavne mjere poput dosljednije upotrebe maski i strogog upravljanja skupovima u javnim i privatnim prostorima mogu spasiti stotine hiljada života”, rekao je Kluge.

Ponovio je i više puta iznijeti stav da „pandemija ne mijenja svoj smjer, nego to radimo mi”.

“Naš zdravstveni sistem je dao odlične odgovore u svim segmentima: praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovanosti u radu, čime su zaslužili visoko poštovanje cijelog društva”, naglašvaju u NKT-u i pozivaju građane da svi zajedno poštovanjem mjera damo doprinos suzbijanju pandemije i time spriječimo pooštravanje mjera koje pogađaju i građane i ekonomiju.

Football news:

Griezmann on leaving Atletico: I needed a change. The decision was very difficult
Barcelona was the name of Masserano to substitute for injured Pique. Javier refused (Eduardo Inda)
Inter want to sign Giroud in January
ISCO agent: he wants to try to play in another League
Roberto De Derbi is the new Serie A coaching star. His Sassuolo is the best control team in Italy, but it lacks improvisation
Wayne Rooney: Chelsea and Mourinho wanted to sign me, there were also Real Madrid and Barcelona
Eriksen can go to Real Madrid, ISCO-to Inter as part of the exchange (Sky)