Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Od posljedica upotrebe duvana godišnje u CG umre 2.000 ljudi

Od posljedica upotrebe duvanskih poizvoda u Crnoj Gori godišnje umre 2.000 ljudi, broj pušača se rapidno povećava, a stručnjaci se uzdaju u dopune Zakona o ograničenju duvanskih poizvoda koje bi trebalo da doprinesu da ova loša navika bude suzbijena u što većoj mjeri. Ovo su neke od ocjena sa konferencije koja je danas organizovana povodom obilježavanja “Svjetskog dana bez duvanskog dima”.

Sa Konferencije Sa Konferencije (Foto: RTCG)

Događaj su organizovali Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Šefica kancelarije SZO u Podgorici Mina Brajović kazala je da je ovogodišnji slogan kampanje “Gajimo hranu, a ne duvan”, kojom se želio istaći značaj održivih poljoprivrednih kultura u odnosu na duvan, koji je štetan ne samo za zdravlje čovjeka već i za čitavu životnu sredinu.

“Potrebna je snažna špolitička volja da se stanje promijeni ali i jaki propisi za kontrolu duvana koji moraju biti jednaki za sve. Ne smijemo dozvoliti da zarada duvanske industrije bude ispred zdravlja naše djece”, ukazala je Brajović.

Vjeruje da će se odlučnost države Crne Gore pokazati dopunama Zakona kako bi se ograničio uticaj duvanske industrije.

“Propisi se moraju odnositi i na kontrolu klasičnog, tradicionalnog duvana, ali i novih duvanskih proizvoda. Oni su jako štetni i ne dozvolite da vas iko zavara da su ti proizvodi alternativa duvanu, jer to nije istina. Naročito su im podložni mladi”, istakla je Brajović.

Prof. Dr Agima Ljaljević, nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana u IJZCG saglasna je da su novi proizvodi jako štetni.

Ukazala je na podatak da je 35,4 odsto pušača u našoj zemlji i da je više od 17 odsto onih koji su enkad priobali duvanske proizvode, što je alarmantno.

“Više je muškaraca (36,2 odsto), nego žena (34,5 odsto) koji koriste duvanske proizvode, ali u nekim populacionim grupama (mladima), kao što su to žene, starosti između 18 i 24 godine ima za 1 odsto više žena, nego muškaraca koji aktivno koriste duvanske proizvode”, navela je ona.

Pomenula je negativne efekte po zdravlje korisnika e-cigareta, koje pored nikotina, sadrže ogroman broj toksičnih hemikalija koje su i kancerogene, zbog čega izazivaju patološke promjene u organizmu.

“Dokazano je da e-cigarete sadrže oko 8.000 aroma. Posebno su popularni IQOS, snus, snuf, vodene lule i slično”, navela je Ljaljević.

Direktorica Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Ivana Živković saglasna je da su podaci o upotrebi duvana kod nas alarmantni i navodi da se mjere kontrole moraju pojačati.

“Svi štetni efekti duvanskog dima moraju da se eliminišu, nmaročito kad govorimo o djeci i mladima koji su izloženi štetnom uticaju. Pokrenuli smo niz aktivnosti da smanjimo prevalenciju, a dopune Zakona će nam u tom smislu biti jako značajne”, navela je Živković.

Navela je da je upotreba duvana jako povezana sa prevalencom kardiovaskularnih bolesti i moždanih udara koji su prvi uzrok smrti u svijetu.

Lidija Šćepanović iz Agencije za zaštitu životne sredine rekla je da niko ne razmišlja o uticaju duvana na životnu sredinu, od momenta proizvodnje do samog otpada.

“Za uzgajanje duvana se koristi velika količina vode pa to utiče na nestašicu vode. Da ne govorimo o zagađenju vazduha i efektu staklene bašte. Kompanije koje ubiraju profit na ovaj način moraju da snose odgovornost zato što uništavaju žiivotnu sredinu”, rekla je ona.

Izvor-rtcg