Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Od ubistva Duška Jovanovića 19 godina, istina o zločinu ostaje skrivena

Od ubistva Duška Jovanovića, urednika „Dana“ danas se navršava 19 godina a nalagodavci, organizatori i počinioci još nijesu poznati. Iako Vlada i istražni organi obećavaju da će otkriti punu istinu o zločinu, ona i danas ostaje skrivena. Duško Jovanović je ubijen u noći 27. maja 2004. godine u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije.

Danas se navršava 19 godina od ubistva Duška Jovanovića Danas se navršava 19 godina od ubistva Duška Jovanovića (Foto: rtcg.me)

Zbog opstrukcija u istrazi, nerazriješeno ubistvo Jovanovića od prije 19 godina, nedavno je ponovo dospjelo u fokus istražnih organa Crne Gore.

Nakon sastanka sa tužiocima i policijom, o slučaju istrage Jovanovićevog ubistva premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je bilo „epskih opstrukcija“ svih državnih organa iz tog vremena. 

Slučaj Duška Jovanovića je prioritet i očekujemo da, nakon što se neke personalne promjene dese, ovome damo poseban značaj„, rekao je Abazović nakon sastanka u Vladi u vezi napada na novinare u maju tekuće godine. 

Abazović je kazao kasnije i da će Crna Gora pitanje ubistva Duška Jovanovića aktuelizovati kroz Savjet Evrope, raspoloženi smo za međunarodnu ekspertizu i nadamo se da će se stvari u vezi sa istragom pomjeriti naprijed. 

Iako je odmah nakon ubistva 2004. godine država obećala efikasnu istragu, rezultata nema. 

U to vrijeme, na vlasti je bila Demokratska partija socijalista (DPS) bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, a tadašnja opozicija je ovo ubistvo dovodila u vezu sa pisanjem lista o duvanskoj mafiji.

Novine „Dan“ su tada uglavnom prenosile tekstove zagrebačkog „Nacionala“, koji su objavljivani od 2001.godine a prema kojima su Milo Đukanović i biznismen Stanko-Cane Subotić bili dio „duvanske mafije“ koja je krijumčarenjem cigarete zaradila ogroman novac. Njih dvojica su to negirali. 

Urednik „Nacionala“ Ivo Pukanić ubijen je 2008. godine.

Za saučesništvo u ubistvu Jovanovića do sada je osuđen jedino Damir Mandić na 19 godina zatvora.

Policija je našla određene dokaze o njegovom kretanju u noći Jovanovićevog ubistva, između ostalog, i na limenci ostavljenoj u blizini automobila iz kog je pucano.

Bivši direktor policije Veselin Veljović je 2019. godine saopštio da taj slučaj nije zatvoren, ali da je istraga ugrožena zbog greške ili profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca.

Veljović je rekao da je nakon ubistva Jovanovića policija imala „u rukama jednog od saučesnika, Damira Mandića“, ali je tužilac odlučio da ga sasluša tek sjutradan, do kada je on, nakon konsultacija sa advokatom, odlučio da se brani ćutanjem.

Bivši policijski funkcioner Milan Vujanović pred kamerama je rekao da je Vesna Medenica tada kao vrhovni državni tužilac opstruirala istragu o ubistvu Jovanovića.

Prema njegovim riječima, Medenica je od početka znala za službenu zabilješku sa priznanjem danas jedinog osuđenog za to ubistvo Damira Mandića, ali nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica.

Kako se kasnije ispostavilo, navodi on, to je bila ključna stvar koja je uticala da se ubistvo Jovanovića nikada potpuno ne rasvijetli.

Službena zabilješka sačinjena je u CB Podgorica 5. juna 2004. godine, svega nekoliko dana nakon ubistva urednika “Dana”. U njoj je Mandić detaljno opisao i ulogu drugih lica u tom zločinu, ali zbog toga niko drugi nije procesuiran.

U maju 2021. godine, nakon smjene DPS-a sa vlasti, Vlada tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića je saopštila da je pokrenuta nova istraga o ubistvu Jovanovića, ali opet bez konkretnih rezultata.

Abazović, koji je na mjestu premijera naslijedio smijenjenog Krivokapića, 3. maja ove godine kazao je da je slučaj ubistva Jovanovića prioritet.

Kako tvrdi, u Agenciji za nacionalnu bezbjednost ne postoje mnogi dokumenti o tom ubistvu, a poručio je da je Vlada spremna da uputi apel međunarodnim partnerima za ekspertizu. Uz to, objavio je i da je slučaj je preuzela nova tužiteljka, Danka Ivanović Đerić.

„Predmet o ubistvu Jovanovića je kod mene već neko vrijeme i intenziviraćemo rad u tom predmetu“, rekla je ta tužiteljka novinarima nakon sastanka u Vladi o poboljšanju koordinacije u slučajevima napada na novinare.

Abazović je, s druge strane, istakao i da su napadi na novinare koji su se dogodili u posljednje dvije godine riješeni.

Neki od najozbiljnijih ranijih slučajeva, poput ubistva Jovanovića, napada na Oliveru Lakić i Tufika Softića i dalje nisu dobili adekvatan epilog.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica je objavila da je, na osnovu indeksa slobode medija, Crna Gora napredovala te da je sa 63. došla na 39. mjesto liste od 180 zemalja.

Izvor-rtcg