Montenegro

Odaziv na rano glasanje u SAD-u veći nego 2016. godine, do nedjelje glasalo 59 miliona birača

Rano i dopisno glasanje za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra već je premašilo nivo zabilježen prije četiri godine, pokazuje nezavisno istraživanje čiji rezultati su objavljeni u nedjelju.

US Election Project, institut osnovan pri Univerzitetu na Floridi, objavio je devet dana prije izbora da je do nedjelje glasalo 59 miliona birača, javlja AFP.

Godine 2016. rano je glasalo 57 miliona birača, lično ili putem pošte, objavila je mrežna stranica US Election Assistance Commissiona.

Milioni Amerikanaca glasali su ranije zabrinuti zbog nastavka pandemije koronavirusa ili motivirani suparništvom republikanskog predsjednika Donalda Trampa i bivšeg demokratskog potpredsjednika Džoa Bajdena.

Za sada demokrate, koje su ove godine uveliko poticali rano glasanje, prednjače u odzivu, ali još nije poznato hoće li to uticati na konačan ishod izbora.

Reuters navodi da se američki zvaničnici zaduženi za provođenje izbora suočavaju ove godine s nizom izazova, s obzirom na to da je povećano nepoverenje javnosti u rezultate izbora.

Agencija podsjeća da su najviši zvaničnici iz sektora sigurnosti SAD-a prošle sedmice upozorili da Rusija i Iran upadaju u američki izborni sistem.

Posljednja ankteta Reutersa i Ipsosa pokazuje da na nacionalnom nivou Džo Bajden vodi ispred Donalda Trampa sa osam procenata, 51:43 posto.

Anketa je obuhvatila 2.649 ispitanika, među kojima 1.039 pristalica Trampa i 1.153 Bajdena.

Football news:

The farewell ceremony with Maradona will take place in the presidential Palace and will last 48 hours. Expected 1 million visitors
Bruno, Sancho, Tadic and Cosens are the contenders for the best player of the week in the Champions League
Khabib reacted to Maradona's death: One of the greatest. Millions love football because of it
Gasperini on 2:0 with Liverpool: This is unbelievable. Atalanta played their football
Simeone on Maradona's death: Impossible to believe. He infected us with football. This is a great loss for me
Bayern and city are already in the Champions League play-offs. Who is already with them, and who is in step?
Conte Pro 0:2 from Real Madrid: We saw the difference between them and us. Inter made too many gifts