Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Odlazak čuvara Zejtinlika Đorđa Mihailovića; Mandić: Nikada nećeš biti zaboravljen

Đorđe Mihailović, poznat kao čuvar Zejtinlika, srpskog vojničkog groblja u Solunu, preminuo je danas u 96. godini. On  je rođen deceniju po završetku Prvog svjetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.

Mihailović  Mihailović

„Prije je bio moj otac, prije oca bio djed. Ja sam treća generacija, treće koljeno. Svaki dan dolazim, živim ovdje, spavam ovdje na groblju“, rekao je Đorđe Mihailović dopisnici RTS-a po dobijanju nagrade „Majka Srbija“ .

Za svoju dugogodišnju posvećenost Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Bio je grčki državljanin, a prije tri godine primljen je u državljanstvo Republike Srbije.

Poznat je svima koji su posjetili mjesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da je sa ponosom „slušao priče čika Đorđa o tome kako njegova porodica potiče iz Grblja i generacijama čuva Zejtinlik“.

„Zato nam je uvijek bilo drago što Mihailovići iz Boke Kotorske čuvaju ne samo srpsko groblje, nego i srpsko svetilište u Solunu. Čika Đorđe, nikada nećeš biti zaboravljen. Neka mu Gospod podari rajsko naselje“, kazao je Mandić. 

Sa ponosom sam slušao priče čika Đorđa o tome kako njegova porodica potiče iz Grblja i generacijama čuva „Zejtinlik“.

Zato nam je uvijek bilo drago što Mihailovići iz Boke Kotorske čuvaju ne samo srpsko groblje, nego i srpsko svetilište u Solunu.

Čika Đorđe, nikada nećeš biti… pic.twitter.com/4mi5fhzkzU— Andrija Mandić (@AndrijaMandicDF) July 2, 2023

Vijest o smrti Mihailovića objavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Instagramu:

„Još jedna tužna vijest danas – u 17:30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika, srpskog groblja u Solunu. Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je vječna slava“, rekao je Dačić. 

Izvor-rtcg