Montenegro

Oko 50 hiljada birača posjeduje dokumenta kojima je istekao rok važenja

Ekspertski tim za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i izvornih registara, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, održao je danas sjednicu, na kojoj je konstatovano da, u ovom trenutku, oko 50.000 birača posjeduje lična dokumenta kojima je istekao rok važenja.

“Stoga, još jednom pozivamo sve građane kojima je istekao rok važenja ličnih identifikacionih dokumenata da, u što kraćem roku, predaju zahtjev za njihovu zamjenu. Ministarstvo unutrašnjih poslova će preduzeti sve potrebne aktivnosti, kako bi građani, sa što manje čekanja, mogli izvršiti ovu obavezu. Radno vrijeme će biti produženo, tako da će područne jedinice i filijale raditi sa građanima od 08:00h do 16:00h, a u Područnoj jedinici Podgorica od 8:00h do 18:00h”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsjećaju da je starim, bolesnim i licima sa invaliditetom omogućen olakšan način podnošenja zahtjeva za upotrebu mobilne stanice radi uzimanja podataka za izdavanje lične karte. Ovaj zahtjev može podnijeti član uže porodice u područnoj jedinici/filijali u opštini u kojoj ovo lice ima prebivalište.

“Takođe, na sjednici je konstatovano da je, od dana raspisivanja izbora do 31.07.2020. godine, pasivizirano – brisano 790 birača iz biračkog spiska, shodno Zakonu o biračkom spisku. U većini slučajeva, osnov za brisanje je evidentiranje činjenice smrti u Registar umrlih”, dodaju u saopštenju.

Na e-mail adresu [email protected] već pristižu upiti građana na koje se blagovremeno dostavljaju odgovori.

“I ovu priliku koristimo da iskažemo otvorenost i spremnost za komunikaciju sa građanima, političkim partijama, nevladinim organizacijama i akreditovanim predstavnicima međunarodnih posmatračkih misija, kako bi otklonili eventualne nedoumice u pogledu regularnosti biračkog spiska. S tim u vezi, Ekspertski tim će na sljedjeću sjednicu pozvati predstavnike Državne izborne komisije, kako bi zajednički sagledali pitanja od značaja za kvalitet vođenja biračkog spiska”, zaključeno je u saopštenju.

Football news:

Now the promotion does not differ from the badge on the chest. Players the CRC has not got down on his knee before the match and defended them black sortdir
Roma can be awarded a technical defeat in the match with Verona. The club incorrectly stated diavara
Zinchenko and Bernardo Silva will not play against Wolves due to muscle injuries
Racism doesn't stand a chance. Milan against discrimination
Puig does not want to leave Barca and will fight for a place in the squad. Koeman advised him to go on loan
PSG can sign Khedira from Juventus
Ruediger may leave Chelsea. He wants to play regularly before the Euro