Montenegro

Osuđeni za ubistvo Dragana Bećirovića prvi iskoristio amnestiju

Osnovni sud u Danilovgradu usvojio je zahtjev za smanjenje kazne Marku Šaranoviću, osuđenom za ubistvo biznismena Dragana Bećirovića, potvrđeno je Danu iz više izvora.

Pozivajući se na nedavno usvojeni Zakon o amnestiji, Šaranović je tražio da mu se kazna umanji za 15 odsto.

Danilovgradski sud je djelimično prihvatio njegov zahtjev i umanjio mu kaznu za pet odsto, a tu odluku je potvrdio Viši sud u Podgorici odlučujući po žalbi Šaranovićevog branioca Borivoja Borovića.

Apelacioni sud je krajem prošle godine preinačio presudu Višeg suda i osudio Šaranovića na 14 godina zatvora zbog ubistva.

Prvostepenom presudom Šaranović je oglašen krivim za ubistvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina.

Više državno tužilaštvo uložilo je žalbu i tražilo maksimalnu kaznu zatvora, dok je advokat Borivoje Borović u žalbi odijenio da je prvostepena presuda nerazumljiva, nejasna, neodređena i paušalna, imajući u vidu da je potpuno nemoguće identifikovati kojim to konkretnim radnjama je okrivljeni Šaranović, prema nalaženju suda, učestvovao u krivičnom djelu za koje je osuđen.

Prema presudi, on je zajedno sa jednim ili više N.N. lica sa umišljajem lišio života Bećirovića. U slučaju je učestvovao kao saizvršilac u ubistvu.

“Šaranović je 10. aprila 2011. godine, u Budvi, umišljajno ubio Bećirovića i tom prilikom postupao po nalogu N.N. lica. Sačekao je dolazak oštećenog ispred zgrade, zatim ispalio jedan metak sa udaljenosti od oko 70 centimetara, a onda još dva sa udaljenosti od oko 90 centimetara”, piše u presudi.

Bećirović je pogođen u predjelu butine i desnog koljena, a preminuo je na putu do bolnice.

Krivično vijeće sudije podgoričkog Višeg suda Predraga Tabaša osudilo je ranije Marka Šaranovića na 12 godina, a sudija Tabaš je u obrazloženju presude naveo da tokom postupka nije činjenično utvrđeno da je Šaranović pucao na Bećirovića, ali ta činjenica ne isključuje njegovu krivicu.

On je istakao da je u postupku utvrđeno da je Šaranović saizvršilac jer je pronašao osobe koje su trebale da prebiju Bećirovića i našao se na licu mjesta.

“Takođe, pomenute osobe su bile naoružane”, piše u presudi.

Šaranović je odbio da sasluša detaljnije obrazloženje presude i napustio je sudnicu, a isto su učinili i članovi njegove porodice.

Vijeće sudije Predraga Tabaša tada nije prihvatilo kvalifikaciju tužilaštva da se radilo o ubistvu na podmukao način.

Sud je tada donio i presudu kojom se odbija optužba protiv Milana Bulatovića, koji je bio optužen da nije prijavio ubistvo Bećirovića, jer je u njegovom slučaju nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja.

Football news:

Miranchuk and Krykhovyak are the best Loko players in the match against Bayern according to Bild, CHorluka and Murilo are the worst
Salzburg coach about the Champions League: we deserved more than one point in two games
With Lukaku, it is useless to play in a power struggle. Shakhtar defender Bondar on the Inter forward
Ivanov will serve the match OF AZ-Rijeka in the Europa League. Rotor appealed his refereeing in the game with Loko
Gasperini on Ajax: it's not easy for everyone Against them. Atalanta made a great comeback
Real Madrid came away from defeat for the 8th time in a Champions League match, losing by 2 goals. The club has updated its record
Felix on red Bull's double: I enjoy playing in the Champions League the Most