Montenegro

Peticija građana: Krivokapić da preispita predlog o spajanju četiri resora i imenovanje Bratić

Preko 4000 građana potpisalo je peticiju upućenu mandataru Zdravku Krivokapiću protiv spajanja resora nauke, prosvjete, kulture i sporta kao i protiv kandidata za ministra.

“Naša su uvjerenja i nacionalne pripadnosti naša privatna stvar, a naše su profesije, stručna znanja, uticaj na kvalitet života u Crnoj Gori, javni, dostupni na uvid i velikog broja potpisnika ove peticije, mjerljivi i van granica Crne Gore.

Jednako od prvog dana kada smo Vam uputili zahtijev da prispitate svoju odluku, tražimo od Vas da je povučete, jer nam u vremenu velike zdravstvene i ekonomske krize koja traje i predstoji, ne uliva povjerenje. Naprotiv, degradira sve uloženo decenijama u oblasti rada koje, svaka posebno, traže i posebnu brigu i odgovornost Vlade koju Vi predlažete i koja treba da izvšava i zastupa naše interese u bilo kojem predstojećem roku”, piše u peticiji.

Kako je navedeno, bez sumnje u mogućnost Krivokapićeve pravomjerne reakcije i promjene odluke o namjeri, potpismici insistiraju na izmjeni prijedloga Vlade koji se odnosi na spajanje resora nauke, obrazovanja, kulture i sporta, takođe prijedloga osobe koju predlažete za ministarku nauke, obrazovanja, kulture i sporta.

“Do sada nije izložen javno niti jedan relevantan argument koji može obrazložiti ove namjere i umiriti građane u složenim egzistencijalnim prilikama i ugroženosti po zdravlje i život. U očekivanju smo otvorenosti i odgovornosti, Vas kao Mandatara, za uvažavanje i za izmjenu odluke na osnovu javno iskazane sumnje ogromnog broja djelatnika i građana, a nažalost, nedovoljno iz institucija koje se tretiraju uglavnom kao partijske sinekure što opterećuje javni dijalog.

Političke intervencije dovodi u pitanje stručni korpus djelatnika u resorima koje se bez argumenata plana i spajaju. Neovisno od potreba za racionalizacijom, taj proces treba uvažiti kao ozbiljan i dugoročan i jednako po intenzitetu u koliziji sa hitnim i javnim interesom kako održati ljudske resurse koji zastupaju osnovne strukovne i profesionalne vrijednosti”, navodi se u inicijativi.

Ističe se da nisu korišćeni oblici organizovanog upliva u podršku potpisnika – Niti jedna mailing lista nije upotrebljena o čemu mogu posvjedočiti sve institucije i pojednici.

Dio kometara potpisnika:

“Zato što se svakoj oblasti ponaosob treba posebno posvetiti. Zato što su ovo ključne oblasti za razvoj društva. Zato što je ova odluka razočaravajuća i poražavajuća. Zato što se ovakvim pristupom ide 7 koraka unazad. Zato što je 21. vijek inovacija. Zato što Nauka, Prosvjeta, Kultura i sport nisu područna odjeljenja seoskih naselja.”

“Za vrijeme drugog svjetskog rata Winston Čerčil nije dozvolio da se dio budžeta za kulturu prebaci u budžet za Vojsku. Napali su ga u parlamentu pitanjem – kako ćemo odbraniti Veliku Britaniju ? odgovorio je – ako smanjim budžet za kulturu – šta onda to treba da branimo?”

“Zato što, ko misli da može voditi sva četiri resora, vjerovatno ne može ni jedan kako valja.”

“To što je ona prihvatila ponuđeno, da vodi sve ove oblasti spojene u nespojivo, dovoljno govori o njenoj neodgovornosti, nepromišljenosti ili pohlepi! Niko normalan i odgovoran ne bi prihvatio ovu funkciju. Nemoguće je da jedna osoba, ma ko ona bila, bude maksimalno posvećena i usresređena na sve obaveze i problematiku koje nose sa sobom oblasti koje će voditi!”

“Potpisujem jer nema smisla i nismo za to glasali, kao ni za vladu od 200 dana nego četiri godine”

“Uradimo nešto za ovu našu dobru djecu i mlade dok nam je država izdana iznutra, a okupirana spolja! To je najmanje što možemo!”

“Razumijem da moraju se smanje troškovi uslijed užasne finansijske situacije, ali da makar prosvjeta nije izdvojena u momentu kada se zatvaraju škole zbog korone i kada ogorman teret pada na roditelje prilikom učenja od kuće, to ne razumijem nikako. Ipak su klinci u pitanju.”

“Toliko posla ima u svakom ministarstvu jer se radi sve u vanrednim uslovima zbog korone, te je van pameti spojiti i dva, a ne cetiri ministarstva i to vrlo bitna.”

“ Interesantno je da se svi eksperti s kojima ja imadoh kontakta ili čije stavove pročitah, jednoglasno slažu da je ulaganje u kulturu i obrazovanje od ključnog značaja za otvaranje mogucnosti da iznjedrimo i vaspitamo modernu, tolerantnu, zdravu, kreativnu, slobodoumnu, razvijenog kritičkog mišljenja, sposobnu omladinu, koja će doprinijeti daljem razvoju i jačanju naše male lijepe zemlje s velikim potencijalom, ali evo izgleda se doktori nauka koji se ovim trenutno bave, ne slazu s onim s čim se slažu svi evropski eksperti.

“Zato što je KULTURA sama po sebi dovoljno zahtjevan resor (i prilično zapušten u poslednje) da bi se spajao i sa jednim drugim!”

“Zato sto imenovani kandidat nema reference za ova četiri resora”

“Zato što treba da idemo naprijed, ne nazad. Zato sto nijedno ministarstvo ne treba da vode vjerski fanatici.”

“Ministarstvo prosvjete , nauke , kulture i sporta.”
Pa gdje ste to vidjeli ljudi boži.”
“U francusku to su 4 ministarstva.
Sram vas bilo gospoda eksperti “nove vlade”.
Kultura sa sportom , nauka sa sportom , …
Pa kakve veze ima sve to zajedno?”

“Zapitajte se razlog zbog čega “nova vlada” je spojila četiri ministarstva u jedno?”

Obično svako ministarstvo dobija budžet za godinu dana… Ovdje vidimo četiri u jednom. To znači manje budžeta za historijska istraživanja Crne Gore, za protekciju crnogorske baštine, za obrazovanje, … Za hiljadu jedne stvari koje predstavljaju temelje normalne države. Sve je to urađeno namjerno da se ugasi polako naše temelje, naš crnogorski patriotizam i njena historija. Borimo se za pravu normalnu evropsku Vlast.”

“Ministarka koja ne može znanjem pokriti makar tri resora , znacajne oblasti za drzavu, prepisano iz skandinavskih sistema , pokazatelj da nemate kadar za ovakve resore, najgore od svega Sanja Damjanovic je smjenjena a novi kandidat je daleko od nje”

“Odluka vrijeđa inteligenciju”

“Ovo je neozbiljno i neodgovorno, ovo je urušavanje države!”

“Resori koji su spojeni u jedan su od ključnog značaja za razvoj društva i trebaju biti odvojeni. Takođe, smatram da gospođa nije sposbna da upravlja svim tim oblastma. Propast”

“Revolt!”

Football news:

Pep Guardiola: Tuchel is an exceptional coach. I am sure he will succeed with Chelsea
Flick's future in Bayern is in doubt. He has a difficult relationship with Salihamidzic
Mikhailovich's autobiography - 🔥 Was friends with a criminal boss, rushed to the Inter locker room to deal with Ibra, defeated leukemia
Chelsea's chances of signing Alaba have increased since Tuchel's arrival. Real Madrid is also Interested in the player
Solskjaer about Greenwood: We're talking about the syndrome of the second season. I have always believed that 99% of the effort is 100% of the failure
Oscar: Salah at Chelsea was unstoppable in training, but on the pitch he was timid. Not enough confidence
Koeman on Barca's debts: We helped the club by lowering salaries. This situation is not only here - everyone is suffering because of the coronavirus