Montenegro

Plenković: Oluja bila vojno neizbježna i politički neophodna

Premijer Hrvatske Andrej Plenković istakao je danas da je vojno-policijska akcija “Oluja” bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna.

“Pravno legitimna, vojno neizbežna i politički nužna, ‘Oluja’ je bila ključna ne samo za vraćanje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske najvećeg dijela okupiranih teritorija, nego i za otvaranje puta mirnoj reintegraciji tada okupiranog hrvatskog Podunavlja. Time je ‘Oluja’ spriječila nebrojene nove žrtve i patnje”, napisao je Plenković u čestitki povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, koji se obilježava 5. avgusta, kada i godišnjica “Oluje”.

On je naveo da je tom akcijom “ujedno omogućen i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine”.

“Zahvaljujući državničkom vodstvu prvog hrvatskog predsjednika, dr Franja Tuđmana, uz požrtvovnost i žrtvu hrvatskih branitelja, očuvana je samostalnost i cjelovitost Hrvatske”, napisao je hrvatski premijer.

On je naglasio da je dolazak cijele hrvatske vlade na sjutrašnje obilježavanje 25. godišnjice Oluje poruka savremene Hrvatske koja je “riješila sve svoje strateške ciljeve i gradi uključivo i tolerano društvo”.

Centralna manifestacija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice “Oluje” održava se sjutra u Kninu, u prisustvu hrvatskog državnog vrha, na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Football news:

Ex-Atletico midfielder Futre on Felix and Fati: I will choose joau. He is special and will soon compete for the Golden ball
Miranchuk will return to the General group of Atalanta after a break for national team matches
Alonso went on the bus after being replaced and was scolded by Lampard. So the coach has never been infuriated
Manchester United are Interested in Jovic and are in talks for Cavani
Inter have moved closer to Juve, but are unlikely to win Serie A. There are problems with the defense and Conte's system
Sane will miss about two weeks due to a knee injury
Rostov will reject the offer of Genoa for Shomurodov, as they want more than 8 million euros (SE)