Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pljevlja: Broj zaposlenih za dvije i po godine veći za oko 2.000

Na evidenciji nezaposlenih trenutno se nalazi 2.120 lica, ali među njima je veliki broj teže zapošljivih lica i starijih od 50 godina, što predstavlja veliki problem, kažu iz Biroa rada Pljevlja.

Prema zvaničnim podacima Upave za statistiku Crne Gore – Monstat, u Pljevljima je broj zaposlenih porastao na 7.977, što je za dvije i po godine znatan porast. Podaci Monstata govore da je najviše zaposlenih na gradskom području, 5.695. Ostali zaposleni su naseljeni u seoskom području ili u prigradskim naseljima. Najviše zaposlenih u gradskoj zoni je u državnoj upravi i socijalnom staranju. Na tim poslovima rade čak 892 lica. Na vađenju ruda i kamena zaposleno je 847 građana Pljevalja, a 813 radnika rade u trgovini na malo i veliko, kao i na opravci motornih vozila. Znatan broj Pljevljaka zaposlen je u prosvjeti, ukupno 471 lice. U proizvodnji električne energije i snabdijevanju električnom energijom uposleno je 425 radnika. Na poslovima vodosnabdijevanja i održavanju čistoće radi 360 lica. U Opštoj bolnici Pljevlja i Domu zdravlja radi 369 zdravstvenih i drugih radnika. U Pljevljima je u ugostiteljstvu zaposleno 235 osoba.

U naseljenim mjestima van gradske zone zaposlena su 2.282 lica. Najviše je zaposlenih u prigradskim naseljima, kao što su Komini, gdje je uposleno 118 stanovnika. Pritom znatan broj zaposlenih je u centrima seoskih mjesnih zajednica, pa je tako u rudarskom naselju Šula, koje je usput i centar istoimene mjesne zajednice, zaposleno 56 osoba.

Podsjećamo, u Pljevljima je do porasta broja zaposlenih došlo i tokom 2019. godine i tada je, prema zvaničnim podacima, taj broj iznosio oko 6.000. Potom je tokom 2020. godine, usled koronavirusa, broj zaposlenih opao na oko pet i po hiljada. Sada se rast broja zaposlenih u poslednje dvije i po godine na blizu 8.000 može ocijeniti kao dobra vijest.

Iz pljevljaskog Biroa rada pojašnjavaju da se trenutni rast broja zaposlenih može pripisati i ljetnjoj turističkoj sezoni.

– Na kraju prošle sedmice, znači na početku septembra na evidenciji nezaposlenih nalazilo se 2.120 lica, što je znatno manje nego prije dvije sdmice. Možemo konstatovati da je zahavljujući turističkoj sezoni nastavljen trend pada broja nezaposlenih u Pljevljima – kazali su iz Biroa rada Pljevlja.

Oni ipak ističu da je među nezaposlenima veliki broj teže zapošljivih lica i da je to veliki problem.

– Na evidenciji imamo izuzetno visok broj nezaposlenih osoba koje su starije od 50 godina. Imamo čak i lica starija od 67 godina – naglašavaju iz biroa rada.

Iako su podaci o broju zaposlenih u Pljevljima optimistični, ipak se mora imati u vidu da grad pod Golubinjom poslednjih godina bilježi znatan pad broja stanovnika. Pretpostavlja se da na prostoru ove opštine sada živi oko 27.000 stanovnika, što je oko 4.000 manje nego što je to bilo evidentirano na popisu stanovništva održanom 2011. godine. Tada su Pljevlja imala blizu 31.000 stanovnika.

Izvor-dan