Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pljevlja: U MZ Šula deset godina nije uložen ni cent

Sa ovog prostora samo se uzima i niko ništa ne ulaže. Takvu praksu moramo zaustaviti što prije jer se radi o opštoj pohari, kaže Vukola Kušljević, predsjednik MZ Šula.

Predstavnici pljevaljske Mjesne zajdnice (MZ) Šula tvrde da lokalna uprava i Vlada sa područja ove mjesne zajednice na godišnjem nivou ubiraju preko milion eura po osnovu koncesija na rudna bogatstva, šume i po osnovu poreza na lična primanja, a da duže od deset godina ovdje nema ozbiljnih investicija. Tvrde da se putevi ne asfaltiraju, vodovodi ne obnavljaju, a makadamski putevi su sve lošiji.

– U poslednjih 10 godina na prostoru naše MZ opštinska uprava za seosku i infrastrukturu nije dala nijedan cent. Za isto to vrijem u opštinsku kasu, bez novca koji je otišao u državni budžet, otišlo je oko pet miliona eura – kaže predsjednik MZ Šula Vukola Kušljević uz napomenu da zbog nebrige opštinske i državne vlasti sve više stanovništva odlazi sa tog područja.

Kušljević navodi da se na godišnjem nivou ubira više od 300.000 eura po osnovu koncesije na rude olova i cinka. Od tog iznosa 70 odsto novca ide lokalnoj upravi, a državi 30 odsto. Iznos koncesija na šume mijenja se iz godine u godinu. Jedan od značajnih prihoda opštinske uprave je i porez na lična primanja, a u Rudniku olova i cinka „Šuplja stijena“ zaposleno je oko 150 radnika.

Sa ovog prostora se samo uzima i niko ništa ne ulaže. Takvu praksu moramo zaustaviti što prije, jer se radi o opštoj pohari, kaže Kušljević.

Posebno je situacija teška kada je u pitanju kvalitet seoskih puteva do zaseoka Čestin i Petine. Ta sela su gotovo opustjela iako imaju potencijal za razvoj stočarstva i voćarstva.

– Asfaltiranjem seoskih puteva stvorili bi se uslovi za otkup mlijeka, lakše bi se vršio otkup i stoke, ali bi se i domaćem stanovništvu stvorili uslovi za lakši život – naglašava Kušljević.

Rudarsko naselje Šula, koje je i centar zajednice, udaljeno je od Pljevalja 34 kilometra. U naselju živi nekoliko stotina stanovnika, većinom starijih lica, penzioneri čije su penzije izuzetno niske.

– Predstavnici lokalne uprave nikada nijesu našla za shodno da pomognu naše penzionere, nekadašnje rudare ili njihove supruge, a oni su svi mnogo zadužili, ne samo Opštinu Pljevlja već čitavu Crnu Goru – podvlači Kušljević.

Mjedenički potok ekološki mrtav i zagađuje Ćehotinu

Pored brojnih ekoloških problema na prostoru pljevaljske opštine, ekolozi posebno ističu zagađenja koja dolaze sa područja kopova Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“. Akcenat se stavlja na Mjedenički potok, ali se ne zaboravlja da ogromne količine prašine dolaze sa deponije jalovine.

– Svako privremeno rješenje je pogubno, jer je Mjedenički potok već mrtav, pa se postavlja pitanje da li takva treba da postane i Ćehotina u svom najljepšem i najatraktivnijem dijelu. Svi akcidenti dešavali su se iznenada. Potok je nekada bio bistar, a onda se naglo zamutio. Činjenica je da Mjedenički potok zagađuje Ćehotinu, i to je dokazano, a zagađenje dolazi iz Rudnika „Šuplja stijena“ – ističe ekolog Vaso Knežević.

Izvor-dan