Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pod lupom i imovina Nikole Pekovića

Zahtjevom za trajno oduzimanje imovine Javnog tužilaštva za organizovani kriminal od 31.3.2023. godine obuhvaćeno je i treće lice „Maestralturs“ d.o.o. iz Budve, Crna Gora,, kao i treće lice konzorcijuma pravnih lica – privrednog društva „Maestralturs“ d.o.o. iz Budve, Crna Gora, i AD za turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo „Palić“ iz Subotice, saopštili su iz Višeg suda u Beogradu.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu uputilo je zahtjev za trajno oduzimanje imovine Pljevljaka Darka Šarića kojim se traži i zaplena nekretnina koje se dovode u vezu i sa proslavljenim košarkašem Nikolom Pekovićem, koji je u kumovskim i poslovnim vezama sa braćom Šarić. Zahtjev tužilaštva predat je Višem sudu u Beogradu nakon pravosnažnosti presude kojom je Darko Šarić osuđen na 14 godina zatvora zbog šverca droge.

Kako je iz suda saopšteno za „Dan“, zahtjevom je obuhvaćeno i treće lice, odnosno firma „Maestralturs“ iz Budve. Kao adresa ove firme naveden je hotel „Maestral“ u Bečićima. Prema navodima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), izvršni direktor te kompanije je Stefan Pejović, čije se ime već godinama nalazi u izvodima te firme koja se dovodila u vezu sa Darkovim bratom Duškom. Kao osnivač „Maestraltursa“, i to stoprocentni, kako piše u izvodu CRPS-a, vodi se Društvo sa ograničenom odgovornošću za promet robe i usluga, eksport-import „SPENCER&HILL“ Podgorica. Na sajtu Centralnog registra kao odgovorna lica u firmi navedeni su Ivica Šarić, koji je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije, i Nikola Peković, u svojstvu osnivača i izvršnog direktora.

Takođe, beogradsko tužilaštvo traži da se zaplijene akcije koje firma „Maestralturs“ ima u hotelskim kompleksima u Srbiji.

DAN <img src="https://static.dan.co.me/images/slike/new/2023/06/10/h_1855075_220.jpg" alt="<p>Peković i Šarić

Takođe, beogradsko tužilaštvo traži da se zaplijene akcije koje firma „Maestralturs“ ima u hotelskim kompleksima u Srbiji.

– Zahtjevom za trajno oduzimanje imovine Javnog tužilaštva za organizovani kriminal od 31.3.2023. godine obuhvaćeno je i treće lice „Maestralturs“ d.o.o. iz Budve, Crna Gora, kao i treće lice konzorcijuma pravnih lica – privrednog društva lice „Maestralturs“ d.o.o. iz Budve, Crna Gora, i AD za turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo „Palić“ iz Subotice, pri čemu je predmet oduzimanja od preduzeća „Maestralturs“ d.o.o. iz Budve i imovina u vidu udjela u privrednom društvu „Palić“ d.o.o. za turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo Subotica, a od konzorcijuma pravnih lica, u čijem sastavu se nalazi i privredno društvo „Maestralturs“ d.o.o. iz Budve, imovina u vidu akcija izdavaoca „Vojvodina“ a.d. Novi Sad i akcije izdavaoca UTP „Putnik“ a.d., a koje su upisane na akcionara „Konzorcijum“ – saopštila je za „Dan“ Tatjana Matić, koordinator za medije Višeg suda u Beogradu.

Prije nepune četiri godine mediji su objavili da je Pekovićeva firma „SPENCER&HILL“ preuzela „Maestralturs“, od koga je dvije godine ranije kupila hotel „Mediteran“. Taj hotel, kako je tada saopšteno, prodavao se četiri godine, a na 15 oglasa nije bilo zainteresovanih. Peković se prijavio 2017. godine i za taj hotel platio 8,5 miliona eura.

U Crnoj Gori Šarićima zabranjena prodaja nekretnina, izdavanje, zalaganje…

Viši sud u Podgorici prošle sedmice je donio odluku kojom su, odlučujući po zahtjevu iz Beograda, porodici Šarić omogućili da koristi imovinu, ali ne i da raspolaže njome, odnosno da je prodaje, izdaje, zalaže…

Takvu odluku donijelo je vijeće Višeg suda u Podgorici, koje je preinačilo odluku sudije za istragu Višeg suda Suzane Mugoše. Postupak je pokrenut po zamolnici iz Srbije, gdje se Šarić nalazi na optuženičkoj klupi u više predmeta.

Prvobitno, sudija Mugoša prihvatila je zamolnicu iz Srbije i odredila zabranu raspolaganja i korišćenja određene imovine tog Pljevljaka, ali i članova njegove porodice. Pomenute mjere su privremene.
– U predmetu D.Š. i drugih, povodom izjavljenih žalbi, a po službenoj dužnosti, krivično vanraspravno vijeće je preinačilo rješenje sudije za istragu kojim je određena privremena mjera zabrana raspolaganja i korišćenja određenih nepokretnosti u vlasništvu D.Š., DOO L I, D.Š. i N.Š., na način što je iz dispozitiva pobijanog rješenja izostavljena privremena mjera zabrana korišćenja, dok je u ostalom dijelu rješenje sudije za istragu ostalo neizmijenjeno – saopšteno je „Danu“ iz Višeg suda u Podgorici.

Takođe, krajem maja je objavljeno da je Duško Šarić formalno izašao iz hotelskog biznisa pošto se povukao iz kompanije „SPENCER&HILL“, koja upravlja kompleksom „Mediteran“. Mlađi Šarić i Peković su vjenčani kumovi, a imali su polovinu kapitala u toj firmi.

Tužilaštvo za organizovani kriminal iz Beograda prije dva mjeseca je podnijelo Posebnom odjeljenju beogradskog Višeg suda dva zahtjeva za trajno oduzimanje imovine od Darka Šarića, koji je pravnosnažno osuđen na 14 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope, kako je utvrđeno, prošvercovala skoro šest tona kokaina. Prvobitni zahtjev za trajno oduzimanje imovine sud je tokom 2021. godine odbacio pošto u tom trenutku presuda protiv Pljevljaka i ostalih okrivljenih za pripadnost njegovoj kriminalnoj grupi nije bila pravnosnažna. Ista odluka bila je donijeta i u odnosu na još neke tada optužene, među kojima su i Rodoljub Radulović, Željko Vujanović, Goran Soković…

Izvor-dan