Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pokloničko putovanje vjernika iz Crne Gore u Ohrid i Tiranu

U sklopu pokloničkog putovanja pod organizacijom ‘’Pravoslavna Pljevlja’’, i pod vođstvom gospodina Miloša Simovića, grupa vjernika i poklonika posjetila je od 21. do 23. maja 2023. godine, svetinje, drevni Ohrid i Tiranu.

U subotu 20. maja u večernjim časovima autobus sa poklonicima je krenuo iz Pljevalja preko Žabljaka, Nikšića, Podgorice, Danilovgrada, i zaputio se na put ka Sjevernoj Makedoniji.

U ranim jutarnjim časovima na praznik Svetog Jovana Bogoslova, u nedelju 21. maja, poklonici su stigli u manastir Svetog Nauma na Ohridskom jezeru, gdje su prisustvovali Svetoj prazničnoj liturgiji koju je služio Visokoprepodobni iguman ove svete obitelji – otac Nektarije. Po završenoj Liturgiji, poklonili su se grobu Svetog Nauma i nastavili obilazak manastirskog komleksa i okolne prirode.

Sledećeg dana, u ponedeljak 22. maja je bilo organizovano krstarenje Ohridskim jezerom do Crkve Svetog Jovana Bogoslova (Kaneo) iz 13. vijeka, koju su vjernici i poklonivi obišli sa oduševljem. U nastavku su obišli još svetinja drevnog Ohrida, Crkvu Presvete Bogorodice Perivlepte i hram Svete Sofije. Dan je krunisan posjetom čuvenim Biljaninim izvorima i Starom gradu Ohridu

U utorak 23. maja u jutarnjim časovima poklonici su se iz Ohrida zaputili ka Albaniji. Posle podne stigli su u Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja u Tirani gdje ih je toplo dočekao Mitropolit amantijski g. Natanailo.

Poklonici su imali veliku čast i blagoslov da se poklone i cjelivaju mošti Svetog prvog srpskog kralja mučenika Jovana Vladimira – Zetskoga kralja i Svetog ravnoapostolnog Kozme Etolskog.

Ovom prilikom vjernici i poklonici iz Crne Gore, Mitropolitu Natanailu uručili su na dar i molitveno sjećanje panagiju.

U srdačnom razgovoru Mitropolit im je poželio dobrodošlicu i zahvalio na poklonu.

Nakon odmora u Albaniji, blagosloveni i ispunjeni radošću zaputili su se ka Crnoj Gori i došli u svoj rodni grad u kasnim večernjim satima, noseći blagoslovene utiske sa svetih mjesta iz Ohrida i Tirane, potvrđujući jedinstvo u Vaskrslom Hristu Gospodu.

Nikola Bošković i Luka Vešković
studenti Bogoslovskog fakulteta

Izvor-pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska