Montenegro

Poruke ljekara u kampanji protiv širenja Covid infekcije

Eminentni ljekari Kliničkog centra Crne Gore, kroz kratke izjave i poruke, koje će se distribuirati putem sredstava javnog inforimisanja i društvenih mreža, nastojaće još jednom da apeluju na crnogosku javnost da poštuju mjere zaštite i time pokažu ličnu odgovornost i daju doprinos u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Kliničkog centra (KCCG).

Naime, KCCG je, usljed izuzetno složene epidemiološke situacije u zemlji, izazvane virusom Covid 19, pokrenuo javnu kampanju, s ciljem podizanja svijesti opšte populacije o značaju prevencije u suzbijanju širenja infekcije.

“Ciljevi projekta su jačanje javnog zdravlja i krizne komunikacije i angažman zajednice tokom pandemije”, rekli su u KCCG.

Prof. dr Marina Ratković u kampanji podsjeća da su pacijenti Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore posebna kategorija bolesnika, koja je zbog oslabljenog imuniteta posebno
osjetljiva i sklona infekcijama. Zato i njima i svim građanima preporučuje da poštuju mjere prevencije i zaštite kako bi se izborili sa virusom Covid 19

“Klinički centar Crne Gore, kao i najreferentnije svjetske zdravstvene ustanove, primjenjuje sve smjernice SZO i savremene protokole u liječenju Covid inficiranih pacijenata. Stručni kadar i medicinska sredstva koja posjeduju garancija su najboljeg mogućeg odgovora ustanove u ovim izuzetno teškim okolnostima. Ali i pored snažnog odgovora posljedice su teške i ogledaju se gubitkom ljuskih života”, upozorava dr Danijela Đurović.

Kardiolog mr sc. med Nebojša Bulatović ističe da je kardiovaskularni sistem često pogođen infekcijom korona virusa i da poštovanjem mjera prevencije čuvamo svoje srce.

Dr Saša V. Radović i dr Veselinka Lola Đurišić iz Instituta za bolesti djece KCCG kažu da je na roditeljima posebna odgovornost i poručuju djeci da pravilno koriste maramice i zaštitne
maske, redovno i temeljno peru ruke i poštuju fizičku distancu u otvorenom i zatvorenom prostoru.

“Hajde da budemo tim, hajde da se borimo zajedno i pokažemo stepen odgovornosti kakav zaista imamo kao društvo”, poručili su u KCCG.

Dr Ljubica Radunović, upozorava da smo svi podjednako ugroženi i potencijalni kanditati za respirator i da bi to izbjegli poziva na striktno poštovanje mjera prevencije.

Klinički centar Crne Gore, ovom kampanjom, koja se sprovodi uz finansijsku podršku Britanske ambasade Podgorica i UNICEF-a, poziva građane da prate instrukcije ljekara, budu odgovorni i poštovanjem mjera prevencije pomognu u borbi protiv virusa Covid 19.

Football news:

Vazquez does not want to renew his contract with Real Madrid. He does not get a salary increase and believes that he is not appreciated
Goalkeeper Elche Badia: Messi is the best player in the world
Villas-Boas pro 1:3 with Monaco: What did VAR do today? Have you had coffee?
Ole Gunnar Solskjaer: Liverpool are a few points behind Manchester United in the Premier League, but they are still the top team
Zlatan about 0:3 with Atalanta: Ilicic could have scored even more. He had a lot of space
Andrea Pirlo: One trophy doesn't change anything. I want to win more
Setien can lead China's Dalian. Benitez left the club yesterday