Montenegro

Posljednji živi saborac Krsta Popovića: On je bio duša ljudska, heroj koji je spasio pola Crne Gore

Novica Vujičić, rođen u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, posljednji je živi zelenaš i saborac Krsta Zrnova Popovića. U emisiji Profil, na Radio televiziji Crne Gore, kazao je da Popović bio heroj i junak koji je spasio pola Crne Gore. Uzimao je od Italijana i davao sirotinji.

“Nije Krsto zec iz gore, nego junak Crne Gore”, priča Vujičić.

Otac mu prenio ljubav prema Crnoj Gori

“Osjećao sam se dobro, ali sada sve i teže, slabije čujem i ruke me bole. Ratovao i mučio se, služio. Moj prađed je živio 110 godina, ostali 80-90. Ja sam rođen 12. januara 1922.”, navodi Vujičić.

Otac mu je bio, kaže Vujičić, u crnogorskoj vojsci, a upravo mu je on prenio ljubav prema Crnoj Gori. Osnovnu školu završio u Grahovu i učio zanat u Herceg Novom. Tu je zavolio vojsku, jer je bila blizu mornarica. Poslije je podoficirsku školu završio u Bileći.

“Krsto je bio željan za Crnom Gorom. Kad sam prišao njegovoj vojsi ušao je u kafanu i pitao me – Jesi li to došao momče. Poljubi me i skinu mi kapu jugoslovensku i dade mi crnogorsku”, prisjeća se Vujičić.

Nakon toga, neko vrijeme je bio u zatvoru odakle ga je Krsto izbavio.

“Bio sam nešto napravio, mi srušili put. Špijali su nas četnici, pa nas Italijani uhvatili. Krsto došao i priča sa karabinjerima, pa kad je otvorio vrata kazao je – Šta ste to radili nesretnici?”, kroz smijeh priča Vujičič.

Krsto heroj i ljuska duša

Prema njegovim riječima, kraljica Jelena je rekla da se ne smije opaliti nijedan metak u Crnoj Gori, a Krsto je u Italiji tražio slamku spasa.

“Naš je bio Lovćenski bataljon sa Krstom. Mi smo često išli u patrolu. Ali nikada nijesam čuo da Krsto kaže da treba ubiti i špijati partizana, nikad. Bio je ugledan u Katunskoj nahiji, duša ljudska, vitez i delija. Nije bio krvnik partizanima. A kako, dva sina su mu tamo. Ali volio je Crnu Goru i pola je spasio od gladi”, prisjeća se Vujičić.

Priča i da je u štabu upoznao Mika Bujalića, oca reditelja Veljka Bulajića.

“On je mene volio kao sina, donosio je lozu. Bio sam čuveni pjevač, pjevao o borbi, o zelenašima. Dobro sam pjevao, to su svi voljeli. Upoznao sam i Nika Kašćelana koji je bio učesnik Božićnog ustanka 1919.”, priča Vujičić.

Kada je postao zelenaš, priča da su ga špijali da krade žicu, pa je u zatvoru na Cetinju proveo šest mjeseci. Posliije toga je, kaže, “pala Italija”. Na Grahovu je bio do 1944. godine kada je, kako pojašnjava, morao preći u partizane.

“Krsto je proglašen poslije rata izdajicom. Za mene nije bio nikada. Rekao sam Novaku Adžiću znaš li da je spasio pola Crne Gore, uzimao od Italijana i davao nama. On ih je koristio i davao nama”, priča on.

Krsto Popović je ubijen 1947. godine, a Ozna je tvrdila da nijesu htjeli da ga ubiju.

“On nije htio da se preda, nije htio da ide u Italiju. Brod je došao po njega u Kotoru, ali je rekao da hoće da ostavi kosti u Crnoj Gori. Opet bih bio da mogu u vojsci Krsta Popovića”, priča on.

Kako kaže, kada 2006. proglašena samostalnost Crne Gore, bio je presrećan.

“Volio bi da je ostao Slavko Perović. A današnja Crna Gora…Nešto me strah. Nijesu složni. Ne može niko biti gospodar u moju kuću no ja. Mala zemlja, umjesto da živimo kao jedna porodica. Nije mi prijatno”, zaključuje Vujičić.

J.Lasica

Football news:

Steve McManaman: Real Madrid are an aging team. They need new players if they want to reach their previous heights
ISCO could move to Sevilla in January. Lopetegui is personally Interested
Bilyaletdinov about the Champions League: Loco can leave the group. Unmotivated Bayern can be beaten in the 6th round
Zlatan Ibrahimovic: I Thought about retiring, but I wanted to change the mentality of Milan
Vasco da Gama sports Director: Balotelli will be like Maradona for us
Real Madrid won't buy Mbappe in the summer of 2021 due to the crisis (Le Parisien)
Ibra scores in 39, Buffon drags in 42, Ronaldo has no plans to finish. Is football really getting old?