Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Potrošačka korpa u martu iznosila je 801 evro: Hrana za godinu poskupila 16 odsto

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za januar 2023. godine iznosila je 803,3 eura, za februar 809,4 eura, a za mart 801,1 euro, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT-a.

Minimalna potrošačka korpa u martu 2023. godine, u odnosu na mart 2022. godine, zabilježila je rast od 12 odsto.

„Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u martu 2023. godine u odnosu na mart 2022. godine, zabilježili su rast od 16 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na mart 2022. godine, zabilježili rast od 8,6 odsto”, kažu u MONSTAT-u.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Kako se izračunava vrednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, potrebne četvoročlanom domaćinstvu za zadovoljavanje minimalnih potreba definisanih količina kalorija po osobi, koja se smatra odgovarajućim da zadovolji energetske potrebe za održavanje zdravlja i obavljanje lakše fizičke aktivnosti.

Definisane kalorije su u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USA Food Guide 2010), o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Minimalna potrošačka korpa je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke.

Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine proizvoda za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

Izvor-CdM