Montenegro

Pravovremena podrška Ministarstva pčelarima u kriznoj situaciji: Nabavljena kvalitetna prihrana za pčele

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je 77 hiljada eura za nabavku kvalitetne prihrane za pčele, kako bi se pomoglo crnogorskim pčelarima da održe pčelinja društva ugrožena lošom pčelinjom pašom usljed nepovoljnih vremenskim uslova, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pravovremenom reakcijom Saveza pčelarskih organizacija koji je uputio inicijativu prema Ministarstvu i brzom uplatom potrebnih sredstava, kako su kazali, nabavljene su potrebne količine kvalitetne prihrane za pčele

“Iz Saveza pčelarskih organizacija informisali su Ministarstvo da zbog nepovoljnih vremenskih prilika, usljed nedovoljne pčelinje paše, u ovoj pčelarskoj sezoni došlo je do pada u proizvodnji meda, što bi dovelo do ozbiljnih posljedica po zdravlje i opstanak pčelinjih zajednica. To bi, takođe, direktno uticalo i na ukupnu proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda u narednoj godini. Dodatnom prihranom koja je obezbijeđena kroz nabavku šećera, u ovom momentu kada su pčelinje rezerve na minimumu, pčelinje zajednice moći će da se adekvatno spreme za bezbijedno i kvalitetno izimljavanje, a time i proizvodnju u narednoj godini”, navodi se u saopštenju.

U cilju prevazilaženja nastale situacije, kako su dodali, dogovoreno je da se pčelarima pomogne u nabavci i podjeli šećera. Osim sume koju je uplatilo Ministarstvo, u nabavci prihrane učestvovao je i Savez sa 7. 996,00 eura, što je ukupno blizu 85.000 eura opredijeljenih za podršku crnogorskim pčelarima.

“Podrška će se realizovati sredstvima u okviru Programa podrške razvoju pčelarstva koji je dio Agrobudžeta za 2020. Shodno preporuci Upravnog odbora Saveza, prioritet podrške biće usmjeren ka južnom regionu Crne Gore, gdje će pčelari dobiti četiri kilograma po pčelinjem društvu. Za sjeverni i centralni region podrška će iznositi dva kilograma po košnici”, piše u saopštenju.

Prema procjeni potreba, ukupnom podrškom biće obuhvaćeno 2.400 pčelara, koji će dobiti količine šećera za prihranu oko 78. 000 pčelinjih društva.

“Svjesni izazova sa kojima se susreću pčelari, njihovog rada, uloge i značaja sektora pčelarstva u poljoprivredi, kao i važnosti očuvanja pčela kao prirodnih oprašivača, Vlada Crne Gore je i u vrijeme izazova uslovljenih pandemijom COVID 19 uspjela da obezbijedi potrebna sredstva za podršku pčelarima”, zaključuje se u saopštenju.

Football news:

Liverpool will buy Jota for 41 million pounds. Wolverhampton will pay up to 13.5 million for Hoover
8 is Bavaria's favorite number. Now she beat Schalke: Gnabry scored a hat-trick, Sane scored 1+2, Lewandowski came up with an assist by rabona
Liverpool agreed a 5-year contract with Jota. The transfer amount could be 43 million euros
I left everything and went to the other side of the world for my favorite team. The heartwarming story of a Norwegian fan in love with Santos
Lewandowski scored in the 1st round of the Bundesliga in 7 seasons and repeated the championship record
Gnabry scored a hat-trick against Schalke
Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record