Montenegro

Priznata potraživanja Atlas banke 113,07 miliona eura

Priznata potraživanja Atlas banke u stečaju iznose 113,07 miliona eura, ali to nije konačna cifra zbog žalbenih postupaka koje su pokrenuli njeni klijenti nezadovoljni iznosom novca koji im je priznala stečajna uprava.

atlas banka, novac Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

  Stečajni upravnik Atlas banke, Mirko Radonjić, kazao je Vijestima da se trenutno po određenom broju rješenja vode žalbeni postupci, za određeni broj žalbenih rješenja žalbeni rok još traje, a određeni postupci su prekinuti iz zakonskih razloga.

“Uz to, protiv jednog broja rješenja Fonda za zaštitu depozita (FZD), kojima je utvrđeno da su određeni deponenti isključeni iz prava na isplatu garantovanog depozita, se vode upravo sudski sporovi. Sve navedeno će uticati na konačne podatke”, objasnio je Radonjić.


Stečajni odbor Atlas banke je rok za rješavanje potraživanja povjerilaca, koji je bio do 5. juna, produžio do 8. jula ove godine.

Radonjić je saopštio da je građanima, čiji su depoziti zaštićeni priznato 19,93 miliona eura, a preduzećima 8,7 miliona eura.

“Pojedincima i preduzećima koja su isključena iz prava na isplatu garantovanog depozita priznato je 4,22 miliona eura, FZD-u po osnovu obračunatih garantovanih depozita priznato je 12,6 miliona eura. Dakle, ukupni iznos priznatih potraživanja trenutno je 133,07 miliona eura”, precizirao je Radonjić.

Najveće priznato potraživanje je FZD-a, dok stečajni upravnik nije mogao da za ostale povjerioce da podatke, uz obrazloženje da bi na taj način povrijedili obavezu čuvanja bankarske tajne.

Radonjić je kazao da nije prenosio imovinu niti obaveze Atlas banke u stečaju na druge banke.

Stečaj u Atlas banku, u vlasništvu predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, uveden je početkom aprila.

Football news:

Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history
Guardiola lost 3 away games in a row in the League for the first time in his career
About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave