Montenegro

Promet domaćih firmi 7,9, a stranih 1,5 milijardi eura

Promet preduzeća u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 9,4 milijarde eura, a stranih filijala 1,55 milijardi eura, piše Pobjeda.

Najveće učešće u prometu su imale srpske, a najveće učešće u ukupnoj ostvarenoj vrijednosti proizvodnje kineske kompanije, utvrdilo je Monstatovo strukturno istraživanje.

Najveći udio u prometu čini trgovina i auto servisi sa četiri milijarde eura.

Na građevinarstvo se odnosi 1,35 milijardi, a na prerađivačku industriju 827,9 miliona eura.

Promet, kako su objasnili statističari, obuhvata obračunate prihode od prodaje robe i usluga bez PDV-a.

Bruto vrijednost proizvodnje u prošloj godini iznosila je 5,55 milijardi eura, a najveći udio od 1,18 milijardi eura ima građevinarstvo, trgovina i popravka vozila 1,08 milijardi i prerađivačka industrija 582 miliona eura.

Bruto vrijednost proizvodnje predstavlja tržišnu vrijednost svih proizvedenih roba i usluga.

Bruto dodata vrijednost, koja je iznosila dvije milijarde eura, predstavlja razliku između bruto vrijednosti proizvodnje i međufazne potrošnje.

Međufazna potrošnja, odnosno vrijednost proizvoda i usluga koji se transformišu, koriste ili troše u procesu proizvodnje, iznosila je 3,35 milijardi eura.

Monstatovi podaci pokazuju da strana preduzeća sa dva odsto učestvuju u ukupnom broju aktivnih preduzeća koja su podnijela finansijske izvještaje, dok je njihovo učešće u ukupnoj dodatoj vrijednosti 17,4 odsto.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 464 poslovna subjekta koja čine 93 odsto ukupne vrijednosti proizvodnje preduzeća u stranom vlasništvu.

Strane filijale su ostvarile promet od 1,55 milijardi eura. Najveće učešće u prometu su ostvarila srpska preduzeća (291,9 miliona eura), hrvatska (231 milion) i austrijska (214 miliona).

Vrijednost proizvodnje stranih filijala je iznosila 905,8 miliona eura, a najveći udio imale su kineske firme (150,1 milion), srpske (130,4 miliona) i hrvatske (91,7 miliona).

Najveće učešće u ukupnoj vrijednosti proizvodnje imale su kineske firme (16,6 odsto), koje u ukupnom broju obuhvaćenih preduzeća iznose 0,9 odsto. S druge strane, 28,9 odsto obuhvaćenih srpskih firmi učestvuje sa 14,4 odsto u ukupnoj vrijednosti proizvodnje preduzeća u stranom vlasništvu.

Iz EU je 34,9 odsto preduzeća u stranom vlasništvu, a učestvuju sa 54,5 odsto u vrijednosti prometa stranih firmi i sa 46,6 odsto u vrijednosti proizvodnje stranih kompanija.

Football news:

Juventus for the first time in the 123-year history of the club played without the Italians in defense and goal
Koeman on 4:0 with Dynamo Kyiv: Today was the Barcelona we want to see
Holand continues to insist that he is a monster. Fastest in the history of the Champions League scored 15 goals (and added 16)
Koeman on the victory over Dynamo Kyiv: We achieved our goal-we reached the playoffs
Solskjaer on 4:1 with Istanbul: Manchester United played intensely, enjoyed the match. We want to be 1st in the group
Forward Ferencvaros Troll Cristiano: celebrated a goal in his style. Ronaldo responded with a goal and a very angry look
Morata scored 5 goals in 4 games in the Champions League for Juve. His best result is 5 in 12 games in the 2014-15 season