Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Put stradanja je put spasenja

Akademska tribina „Na otadžbinskom putu“, održana je sinoć u ljetnjoj bašti Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“, na kojoj je govorio režiser, pisac i kolumnista Dragoslav Bokan, a medijator večeri je bio profesor Budimir Dubak. Pored domaćina, manifestaciju je podržao „Sprski nacionalni savjet Crne Gore“.

Tema otadžibnskog puta je prerasla u intimnu Bokanovu ispovijest o stradanjima svoje porodice. Lično i porodično iskustvo stradanja za Boakana je Hristoliko. Pojasnio je da otadžbinski put, stradalački put u vremenu iznevjerenih očekivanja i pretjeranih nada. Kako je rečeno, u doba globalizma i nacionalne letargije i opakog duha samoporicanja, tema otadžbinska puta je aktuelnija nego ikad.

Bokan je rekao da naslov predavanja ne treba da nas dijeli, već da spaja, te da nemamo nikakvog razloga da budemo malodušni i pretjerano kritični prema sebi, a kamoli prema drugima.

Dao sam duhovno-istorijski, a ne politčki naslov „Na otadžbinskom putu“. Taj naslov ima dvije riječi i dva ulaza u svoj smisao. Jedna nam je poznatija i u poslednjih dvadesetak godina više znamo o tome, to je put stradanja. Stradanje je bilo skrivano od nas. Čitavog svog zrelog života sam se bavio stradanjima onih o kojima se nije govorilo. Onima za kojima su suze prolivale samo njihove majke i porodice. To veliko ćutanje, kao neki  anti-prasak nas je obliježilo i davalo nam đavolsku auru oko lica i naše sudbine. Dok smo razmišljali o životu i uspjehu, o tome kako ćemo da se provodimo i čime će se baviti naša djeca, svakog dana je otkucavao taj strašni zaborav stradanja. Stradanje je bolno“, poručio je Bokan.

Prema riječima Bokana, porodično stradanje u Jasenovcu nije obilježilo njegovo odrsatanju, jer je majka njega i brata i pokušala da sačuva od strašnih priča.

„Pomislila je da uzaludno i pogrešno, iz najbolje materinske  namjere da ako se ne govori o stradanju da će se izbjeći. Rastao sam zanjući da je moj đed stradao u ratu, nisam znao da su ga uble komšije Hrvati. Da ga je odveo njegov najbolji drug iz hrvatskog sela.“

Prisjetio se da je kao student filmske režije u knjizi „Magnum krimen“ našao stvari o kojima se nije govorilo početkom osadesetih.

„Otkrio sam čitav podzemni i nadzemni svijet, gledali smo od sebe, a ne u sebe. Nismo primjećivali šta se dešavalo oko nas. Ta knjiga me je suočila sa istinom o sramoti zaborava“.

Pojasnio je da priče koje nisu lične ne treba da postoje i  emotivno govorio o stradanju svoje porodice.

„Riječ otadžbina priziva i Gospoda, ne samo oca. To je put stradanja“, rekao je Bokan.

Kada se upodobite Hristu, kako je kazao Bokan, neće vas voljeti svijet; ne samo oni koji mrze Hrista, nego i mnogi koji ga vole.

„Duh demonski, duh bezakonja čini naš život jednom pozornicom borbe za spasenja duše. Naš život nije televizija, ni politika. Naš život nije zbir uspjeha i neuspjeha. Naš život upodobljen Hristu je spremnost na stradanje“, rekao je Bokan.

Prema njegovim riječima, nije Hristos sa onima koji završavaju knjigu u kožnom povezu i koji su krenuli da dobiju orden, on je sa onima koji su ostavljeni i koje nema ko da zagrli i utješi.

„Kada je Otac Justin Popović rekao da je Dostojevski trinaesti apostol znao je da je on bio kockar i da nije živio crkvenim životom. Znao je da je bio grub prema svojoj porodici i često strašan prema onima koji su ga voljeli. Ali je ipak Sveti Ava Justin prepoznao u njemu ne samo svetitelja, nego ravnog apostolima uz sve njegove griijehove i padove, zato što je on ušao u rane onih o kojima je pisao. Nije prezirao svoje grešne junake. Učeći na da ne gledamo mrvu u oku brata svojega, dok imamo brvno u svom oku“, istakao je Bokan.

Dotakao se teme ljudske slobode i Velikog inkvizitora, borbe dobra i zla, Njegoševe „Luče mikrokozma“.

„To je tajna puta stradanja. Bolje da stradamo prije onog konačnog trenutka. Put stradanja našeg naroda je put spasenja. Mali broj ljudi ima snagu da u lijepom i srećnom životu zasluže spasenje, da budu dobri prema drugima i osjete tuđe muke, da prođu svojim mislima u rane onim koji su stradali“, kazao  je Bokan.

Izvor-rtvpljevlja