Montenegro

Sačuvajmo Sinjajevinu: Vlada da posluša narod i odustane od vojnog poligona

Sinjajevina ne smije i ne može biti pretvorena u vojni poligon, a za njenu čistotu i dalje su spremni da se bore njeni mještani, koji ostaju vjerni datoj riječi, da će je ako treba i životom braniti, što smo poručili prije godinu dana na kaunu Okrugljak kod Crkve Ružice 19. maja 2019. na prvom protestu za spas Sinjajevine. Na današnji dan se navršava godinu dana od prvog protesta protiv vojnog poligona na Sinjajevini, koji su sa nama organizovali Udruženje Bjelopavlića „Bijeli Pavle“ i Udruženja bjelopavlićkih stočara, poručuju iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

“Protestujući prije godinu dana protiv uspostavljanja vojnog poligona, nismo ni slutili, ne samo da Vlada neće ispoštovati svoj narod, nego čak ni poslanike Evropskog parlamenta, samim tim i Evropsku uniju. Vlada nam je svoj odnos prema građanima pokazala tako što je ljude koji pokazuju istinsku ljubav prema svojoj domovini počela da etiketira kao državne neprijatelje i nekakve hibridne ratnike. Svoj ignorantski odnos pokazali su ignorisanjem zahtjeva sa protesta na Okrugljaku, a potom i peticije sa preko 3.300 glasova, jedine peticije izglasane na e-Portalu, a kojom se tražilo odustajanje od vojnog poligona i proglašavanje Sinjajevine parkom prirode”, navode iz Sačuvajmo Sinjajevinu.

Kako ističu, uprkos iskazanoj namjeri Ministarstva javne uprave da razvija participativnu demokratiju i uključi građane u donošenje odluka kroz portal za peticije, ispostavilo se da u Vladi umjesto demokratskih vladaju autoritarni principi, po sistemu: „Biće kako mi kažemo, a ne kako hoće narod“.

“Ironija bude veća kada se to predstavi demokratijom i kad se narodu govori biće vam bolje kad vam bombardujemo planinu i uništimo vam izvor egzistencije, praveći od uzornih domaćina socijalne slučajeve. Peticija, odnosno glas građana, izglasana u avgustu nije zaslužila ni pet minuta Vladine pažnje, pa o njoj nije čak ni odlučivano nego je kroz informaciju konstatovano njeno postojanje i to nakon usvajanja odluke o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini. Tada se ispostavilo da je demokratija misaona imenica u našoj Vladi, a to nam je nedavno potvrdio i Freedom house”, ističu iz ove Građanske inicijative.

Kako dodaju, kada je završena demonstracija ignorantskog odnosa prema građanima, na scenu je istupila lažna briga za ekologiju.

“Ni manje ni više Ministarstvo odbrane odlučuje da pošumi dio Sinjajevine sadeći 3.000 alohtonih vrsta i najavljujući još 97.000 sadnica na prostoru gdje im mjesto nije. Umjesto da te sadnice preusmjere na devastirane šume, Ministarstvo odbrane odlučuje da devastira i Sinjajevinu i uništi drugi po veličini pašnjak u Evropi. Uzaludni su bili i zahtjevi poslanika Evropskog parlamenta da se prema Sinjajevini postupa odgovorno, da se napravi nezavisna studija o uticaju vojnog poligona na biodiverzitet i mještane Sinjajevine. Tužno je, ali istinito, poslanici iz Evrope više su brige pokazali za građane Crne Gore, posebno Sinjajevine, nego oni koji tvrde da zastupaju interese nas rođenih u Crnoj Gori”, ističu oni.

Kako naglašavaju, uprkos ignorisanju, etiketiranju i bahatosti na koju nailaze u Ministarstvu odbrare, a na žalost i u samoj Vladi, u Građanskoj inicijativi Sačuvajmo Sinjajevinu nijesu obeshrabreni.

“Naprotiv! Naša borba je tek počela, za našu borbu imaju sluha u naučnoj zajednici u Evropi, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, UNESKO, a što je najvažnije nas razumiju građani Crne Gore. Naš skup 19. maja 2019. bio je prvi i nije poslednji, imali smo ih više lani, a nastavićemo ih i ove godine. Naredni planiramo 12. jula, a naša borba neće stati sve dok Sinjajevina ne bude sigurna i na korist njenog naroda kao što je bila nazad u vjekove. Zato i danas ponavljamo naš glavni zahtjev, poništite odluku o proglašavanju Sinjajevine vojnim poligonom, a umjesto toga proglasite je regionalnim parkom prirode i podržite razvoj poljoprivrede i turizma na njoj”, apeluju iz Sačuvajmo Sinjajevinu.

Football news:

Dimitar Berbatov: Earlier it was about the championship of Manchester United, now it is about the top 4
Zidane wants to see Mane at Real Madrid, but the club cannot afford this transfer
Manchester United and Manchester City have made inquiries about Griezmann. Barcelona does not want to let him go
Alaba and Coulibaly, among the purposes of the transfer of Guardiola. He wants to start rebuilding at Manchester City
The new Chelsea uniform is inspired by London tailors. With the logo Three, Lampard's team immediately missed out on three from West ham
Hakimi on racism: Everyone should talk about it, not just the players. Everyone needs equal rights
Zidane on La Liga: there are six finals Left. We are fine, but it doesn't mean anything