Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Spajić pozvao predstavnike ZBCG: Sjutra sastanak o formiranju vlade

Predsjednik Pokreta Evropa sad i budući mandatar Milojko Spajić uputio je predstavnicima koalicije „Za budućnost Crne Gore“ poziv za sastanak na kome će se razgovarati o formiranju nove vlade. Sastanak bi, po saznanjima Portala RTCG, trebalo da bude održan sjutra u 11 časova u prostorijama Evrope sad u Podgorici.

Spajić  Spajić

P saznanjima Portala RTCG, Spajić je predstavnike Demokratske Crne Gore pozvao na sastanak u 13 časova a čelnike Bošnjačke stranke u 15 časova. Spajić je i predstavnike SNP Crne Gore i stranaka manjinskih naroda pozvao na sastanak, a sa njima će razgovarati u petak.   

Spajić je ranije danas, kao što je Portal RTCG i najavio, dostavio dokument sa deset principa za formiranje nove vlade savezu „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG). Taj dokument mogao bi da bude osnova za sporazum o formiranju nove vlade. Ta informacija potvrđena je Portalu RTCG. Prema našim saznanjima, za ZBCG nema ništa sporno u dokumentu, ali se oni neće oglašavati do zvaničnog odgovora. 

Taj dokument jedino neće biti poslat koaliciji oko DPS Crne Gore i GP URA, imajući u vidu da je Spajić ranije predočio da sa tim subjektima neće biti saradnje na planu formiranja vlade. Samim tim, jedino ta dva subjekta nijesu ni pozvana na sastanke o formiranju vlade. 

Nakon izjašnjenja partija iz bivšeg Demokratskog fronta, ukoliko njihov odgovor bude pozitivan uslijediće i zvaničan poziv za učešće u budućoj Vladi.

Da će tek uslijediti podjela i da ministarstva nove vlade koja je javnost imala priliku da vidi u medijima nijesu finalna verzija, jer se još pregovara o principima, potvrdila je ranije danas kandidatkinja za poslanicu isa liste Evropa sad i funkcionerka Alternativa Crna Gor Jelena Nedović. Ona je istakla da će „Za budućnost Crne Gore“ dobiti poziv za pregovore o vladi, ali da se stav da u vladi nema mjesta za DPS i GP URA nije mijenjao.

Nakon usaglašavanja principa razgovaraće se i o konkretnim rješenjima unutar 44. vlade. Još juče je TVCG javila da se pregovori neće ograničavati samo na Demokratsku Crnu Goru i manjinske partije.

Neke stranke su već prihvatile predložene principe, poput Demokratske Crne Gore i dijela manjinskih stranaka. I danas bi u pojedinim partijama trebalo da budu održani unutarpartijski sastanci na kojima će se razmatrati ponuđeni principi. 

Sastanku o formiranju vlade prije nekoliko večeri su prisustvovali predstavnici PES-a, Demokratske Crne Gore i predstavnici manjinskih stranaka.

Predstavnici PES-a, Demokratske Crne Gore i manjinskih naroda već su održali nekoliko sastanaka o formiranju nove Vlade. Konačni rezultati izbora proglašeni su 14. jula.

Izvor-rtcg