Montenegro

Sputnjikom V stvoren imunitet na infekciju Covid-19 kod svih testiranih dobrovoljaca

Niko od volontera  koji su učestvovali u testiranju vakcine “Sputnjik V” u prvoj fazi nije obolio  od Covid-19, rekao je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju Univerziteta “Sečin” i jedan od organizatora kliničkih testiranja vakcine Vadim Tarasov.

“Prošlo je pola godine od trenutka sprovođenja testiranja. U kontaktu smo sa dobrovoljcima, redovno pratimo njihovo stanje. Do sada niko nije inficiran”, izjavio  je Tarasov.

On je objasnio slučajeve ponovne infekcije Covid-19, nakon vakcinisanja Sputnjikom V, time što procedura nije bila sprovedena do kraja, a pod tim se podrazumijeva da testirani pacijent nije primio dvije doze vakcine, prenosi sajt Stopkoronavirus.rf.

“Pacijent nije primio još jednu dozu, kako je planirano i samim tim organizam nije stvorio otpornost na Covid-19”, rekao je Tarasov.

Klinička testiranja vakcine Sputnjik V započela su na Univerzitetu  Sečin 18. juna. U kliničkoj studiji u kojoj je učestvovalo  38.000 dobrovoljaca potvrđena je bezbjednost vakcine, a uporedo sa tim je saopšteno je da je kod svih  testiranih volontera  stvoren imunitet na infekciju.

Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je objelodanilo vakcinu protiv koronavirusa “Sputnjik V”, čime je postala prva u svijetu takve vrste koja je proizvedena u cilju sprečavanja pandemije.

Na vakcini Sputnjik V  radili su Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” i Ruski fond za direktne investicije.

Ruski državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju “Vektor”, pored već registrovane vakcine protiv koronavirusa “EpiVakKorona”, razvija još tri  dodatne vakcine, saopštila je pres služba Rospotrebnadzora.

“Još tri vakcine su pokazale da su perspektivne i trenutno se nalaze u fazi razvoja. To su rekombinantne vakcine na bazi virusa vezikularnog stomatitisa, virusa gripa A i virusa morbila”, navodi se u saopštenju, koj prenosi Sputnjik.

Pored toga, danas se počinje sa  testiranjem vakcine EpiVakKorona na dobrovoljcima, koji moraju imati 18 ili više godina, kako bi mogli da dobrovoljno učestvuju u ovoj naučnoj studiji

Football news:

Atletico President: We always knew that Suarez is the best center forward in Europe
Mourinho on Bale: Playing time is not given, it must be earned
Until recently, Leo posed with Bartomeu and accepted millions, but then Barcelona broke down. Why?
West Ham have offered 33 million euros for En-Nasiriyah. Sevilla refused
Gattuso on 1:3 with Verona: You can't play like this if Napoli want to return to the Champions League
Sobolev on Tedesco in Spartak: Perhaps we will finish the season well, and he will want to stay
Liverpool are close to the transfer of England U16 striker Gordon for 1+ million pounds