Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Šume se pljačkaju širom Crne Gore

Urednik platforme Zumiraj i ekološki aktivista Vuk Vujisić najavio je da će od nadležnih institucija zahtijevati da se u Crnoj Gori uvede zabrana ekonomske sječe zdravih stabala na najmanje četiri godine.

 (foto: Ilustracija)

On je na društvenim mrežama podijelio snimak na kom se vidi kamion koji prevozi stabla drva usred noći. Vujisić tvrdi da se tako pljačkaju šumska prostranstva širom Crne Gore. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvukv1%2Fvideos%2F313134037875069%2F&show_text=false&width=268&t=0

„Pokušaćemo da sprovedemo akciju sa institucijama, ali ukoliko ne urodi plodom zbog neefikasnosti sistema i korupcije zahtijevaćemo zabranu ekonomske sječe zdravih stabala na najmanje četiri godine. To znači da će se samo bolesna stabla i izvaline moći sjeći i peletirati, ali i to je više nego dovoljno za potrebe Crne Gore“, pojasnio je Vujisić. 

On tvrdi da su crnogorski građani opljačkani neopravdanim rastom cijena ogrijeva, koji doseže i do 90 eura po metru.

„Mnogi do šume dođu džabe, plate ruke i gorivo i malo podmažu ako je potrebno tj. dio daju na korupciju“, istakao je Vujisić. 

On je apelovao na sve građane Crne Gore da prijave nelegalni sječu putem mejla zumiraj.redakcija@gmail.com sa naznakom „Sječa šume“.

„Mi ćemo provjeriti i uputiti na postupanje nadležnim institucijama. Crna Gora mora odbraniti svoje šume“, zaključio je Vujisić. 

Podsjetimo, cijena ogrijevnog drveta u Beranama dostigla je 80 eura po kubiku.

Za dva metra drva ode i cijela penzija

rtcg.me

U Plavu i Gusinju cijena ogrijevnog drveta je takođe oko 75 eura, a nešto niža cijena je u Andrijevici i Beranama.

„Vlada da pomogne, mnogi neće moći da kupe drva“

rtcg.me

Cijena u Podgorici kreće se oko 80 eura za kubik.

Izvor-rtcg