Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SUTRA JE MALI USKRS: Evo koje običaje bi trebalo ispoštovati na taj dan!

Na sutrašnji dan završava se takozvana Svetla nedelje, prvih sedam dana po Vaskrsu. Ovi dani imaju posebano mesto u srpskom narodnom verovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja. Sutrašnji dan, nedelja, poznat je i kao „Mali Vaskrs”. U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj.

Nedelja po Vaskrsu zove se još i Svetla, Bela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav „neverni Toma”, pa je Isus, po verovanju na sutrašnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol poverovao u Hristovo vaskrsnuće.

U nekim mestima se sutra proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svetlih dana. Ponegde se do nedelje čuvaju crvena vaskršnja jaja i daju deci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese”.

U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena. „Valja se“ da mladići i devojke izađu na potoke i reke, prskaju se i bacaju u vodu cvetne vence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan posle Tomine nedelje, u Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim delovima zemlje sutra farbaju jaja koja će prvo dati deci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će sutra odneti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste” i obraduju Hristovom vaskrsenju.

Izvor-Kurir.rs