Montenegro

U oktobru 20 odsto više zaraženih od korone nego u septembru

U oktobru je u Crnoj Gori registrovano 7.896 oboljelih od korona virusa, što je za 20,56 odsto više nego u septembru kada je registrovano 6.548 oboljelih od ove infekcije, pokazuju podaci u Mjesečnom izvještaju o kretanju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Takođe, kada je riječ o zaraznim bolestima, u oktobru je najviše bilo oboljelih od COVlD-19, zatim od varičele (23), skabijesa (21), enterobijaze (10) i salmoneloza (10).

“Navedenih pet oboljenja čine 99,6 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu (sam COVID-19 čini skoro 99 odsto prijavljenih zaraznih bolesti)” navodi se u izvještaju IJZ.

Kako se ističe, u oktobru je Institutu za javno zdravlje Crne Gore ukupno prijavljeno 7.990 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

“Ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije (16.640) i diferencirani i nediferencirani oblici gripa (21) ukupno je prijavljena 24.651 oboljela osoba”, ističe se u izvještaju.

Primjećeno je, takođe, da stopa incidencije zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec (uključujući i COVID-19) iznosi 1284,5/100.000 stanovnika, što je za 20 odsto viša vrijednost od stope incidencije iz prethodnog mjeseca i oko 12 puta veća od stope incidencije iz oktobra 2019. godine.

“Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 3962/100 000 stanovnika. U ovom mjesecu registrovana su 132 smrtna ishoda od zaraznih bolesti, sa mortalitetom od 21,2/100.000 stanovnika. Svi registrovani smrtni ishodi su nastali usljed covid-19 infekcije”, kaže se u izvještaju.

U oktobru su, dodaje se, u odnosu na put prenosa (ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 99 odsto.

Parazitarne zarazne bolesti su u ukupnom obolijevanju učestvovale sa 0,4 odsto, a crijevne zarazne bolesti sa 0,3 odsto.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: the Movement of Cavani is impressive, everyone should learn. This is the striker Manchester United were looking for
Lazio wants to rent Rugani from Juventus. Defender plays for Rennes since October
Barcelona wants to give Umtiti on loan
Bernardo Silva: Man City have been playing well lately. We are good in all the lines
Real Madrid players were surprised by Zidane's soft speech at the first training session after the relegation from the Cup
Leicester have joined the fight for Eriksen
Real Madrid can invite Gallardo from River Plate instead of Zidane (ESPN Argentina)