Montenegro

Ugostitelji traže da rade do ponoći

Udruženje ugostitelja Crne Gore (UUCG) zahtijeva od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) da do ponedjeljka donese odluku da se ugostiteljskim objektima omogući rad do ponoći, da za stolom mogu da sjede najviše četiri osobe i da se ukine metodologija Instituta za javno zdravlje (IJZ) na osnovu 14-dnevne incidencije. Zahtjev NKT-u je potpisalo preko 12 predsjednika udruženja ugostitelja iz gra dova širom Crne Gore, koji čine krovno Udruženje ugostitelja Crne Gore, osnovano 28. oktobra, piše Dan.

“Potpisnici ovog zahtjeva iskazuju spremnost da preduzmu po preporuci NKT-a i IJZ-a dodatne mjere koje će doprinijeti kvalitetnijoj zaštiti gostiju ugostiteljskih objekata. Ukoliko NKT ne postupi po ovom zahtjevu u ostavljenom roku, razmotrićemo preduzimanje daljih koraka kako bismo ostvarili i zaštitili svoja Ustavom zagarantovana prava”, navedeno je u zahtjevu koji je dostavljen NKT-u.

Ugostitelji su podsjetili da je NKT na predlog IJZ od 28. septembra propisao ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, da za stolom mogu biti najviše dvije osobe i obavezu razmaka od najmanje jednog metra kada lica sjede za stolom i okrenuta su leđima.

“Navedene mjere su i dalje na snazi, međutim, iste nijesu imale apsolutno nikakvog uticaja na smanjenje broja zaraženih virusom Kovid-19, što proizilazi iz svakodnevnih izvještaja Instituta za javno zdravlje. Navedene mjere su, nažalost, imale za posledicu jako veliki porast broja nezaposlenih”, istilu ugostitelji.

Napominju da je u Crnoj Gori u periodu od marta do avgusta ove godine broj zaposlenih smanjen za 15.097 lica, a u odnosu na osmi mjesec prošle godine broj građana koji imaju posao je manji za čak 38.301.

Kako se navodi u izvještaju Monstata, u avgustu 2019. posao je imalo 210.455 građana, a u istom mjesecu ove godine zaposlenje je imalo njih 172.154.

“Pad broja zaposlenih u našoj državi konstantan je od marta, odnosno od pojave novog virusa korona, Kovid-19, pa je tako u martu kada je počela zdravstvena, a sa njom i ekonomska kriza, posao imao 187.251 građanin. Od tog mjeseca počinje pad, pa je broj zaposlenih u aprilu iznosio 184.607, u maju 181.030, junu 178.178, julu 174.170, te u avgustu 172.154”, precizirali su ugostitelji.

Iz ovih podataka, kako su naveli, proizilazi da su odluke tog tijela imale devastirajući uticaj na cjelokupnu privredu, prije svega na turizam i ugostiteljstvo, jer su mnogi objekti zatvoreni ili pred zatvaranjem.

“Kako se zbog mjera koje su na snazi zdravstveno-epidemiološka situacija nije poboljšala uopšte ili u neznatnoj mjeri, aturistička privreda, kao privredna grana koja predstavlja okosnicu privrede Crne Gore, dovedena na rub kolapsa, smatramo da je krajnje vrijeme da NKT i Vlada preduzmu korake kako bi se spasilo ono što se spasiti može”, zaključili su iz Udruženja.

Football news:

Real Madrid is the leader in students in the top-5 leagues. Spain generally dominates, and the supplier from Germany is only Stuttgart
Thomas Muller: What do they say, you need to prove yourself on a windy evening in Stoke? Stuttgart is not Stoke, but their team is good
Atletico won the sixth consecutive game in La Liga, a winless streak - 25 games
Jordan Henderson: I would prefer to play without VAR. All the time we talk about individual episodes, not about football
Antonio Conte: People can't wait to vent their negativity on Inter. We must close ourselves off from those who want to throw mud at us or something worse
Simeone wants to sign Soler at Atletico. The midfielder scored 3 goals for Real Madrid from the penalty spot in November
Ferran Torres scored for Manchester City in the Premier League for the first time. He scored a hat-trick against Germany last week