Montenegro

Uhapšeno 3.000 pristalica Navaljnog

Ruska policija tokom jučerašnjeg dana uhapsila je više od 3.000 demonstranata koji su na protestima širom zemlje tražili oslobađanje iz zatvora opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Protesti u više desetina ruskih gradova, ponegdje i na temperaturi od minus 50 stepeni Celzijusa, pokazali su da je Navaljni, najveći protivnik Kremlja, proširio uticaj izvan političkih i kulturnih centara, Moskve i Sankt Peterburga, navodi Asošiejted pres.

Nevladina organizacija OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da su vlasti privele 3.068 osoba u 90 gradova.

U Moskvi je uhapšeno najmanje 1.167 ljudi, a u Sankt Peterburgu, gdje je takođe bio masovan protest, više od 460. Ruska policija nije objavila broj uhapšenih.

U Moskvi se okupilo oko 15.000 demonstranata na Puškinovom trgu, odakle ih je policija potisnula poslije sukoba.

Policajci su grubo odvodili demonstrante do autobusa i kamiona, a neke su i tukli pendrecima.

Među uhapšenima je i Julija Navaljni, žena opozicionara. Mnogi od njih su grudvama gađali policajce, a potom su se razbježali, navodi AP.

Pristalice Navaljnog su pozvale na nove proteste sljedećeg vikenda.

Uprkos represiji i ignorisanju Navaljnog u državnim medijima, on i njegov tim uspjeli su da izgrade široku mrežu pristalica.

Navaljni je u decembru objavio snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem ruske obavještajne službe FSB koji ga je navodno otrovao u avgustu i potom to pokušao da zataška.

Opozicionar se predstavio kao bezbjednosni zvaničnik i naveo sagovornika da sa njim podijeli detalje o operaciji trovanja. Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umiješan “u obradu” donjeg veša Navaljnog “kako ne bi bilo tragova” trovanja.

Ruska obavještajna služba FSB odbacila je taj snimak kao lažan.

Football news:

Salah may be called up to the Egyptian national team to participate in the Olympics
Fosu-Mensah tore up the crosses and was out for a few months. Manchester United sold him to Bayer Leverkusen in January
Antonio Cassano: Does Conte understand that he is not Guardiola? Inter were just ridiculous in the Champions League
Juve will win again if Ronaldo is not in the starting line-up. They need a quality centre-forward, they don't grow as a team. Ventola about Cristiano
The head of the LGBT group of City fans: Burst into tears after scoring a goal in the match for the exit to the Premier League. I felt that after so many years of longing, we are rising
Ibrahimovic and Mihajlovic will sing the song I am a tramp at the Sanremo Festival
Sociedad coach on the draw with Real Madrid: If we had scored 2-0, everything would have been different. Fair result