Montenegro

Unija CG US Global poručila Crnogorcima u domovini da se ujedine

U otvorenom pismu crnogorski iseljenici okupljeni oko Unije CG US Global, koje potpisuje predsjednik Mirsad Jahović, obratili su se Crnogorcima u domovini.

U pismu se kaže:

Dragi naši Crnogorci,

Sa velikom zabrinutošću Global i sve članice okupljene oko naše asocijacije, prate najnovija dešavanja u Crnoj Gori. Naša država je ugrožena višestruko. Opasnost joj prijeti od srbijanske politike i dominantno Srpske pravoslavne crkve, koja želi da obnovi istorijska dešavanja iz 1918. godine i našu domovinu prisajedini Srbiji. U takvom nastojanju pomažu im brojne političke partije u Crnoj Gori, okrenute prema Srbiji kao matičnoj državi. Na žalost, pomažu im i Crnogorci okupljeni oko Građanske partije URA, na čijem je čelu Dritan Abazović. Otvoreno se najavljuje reviziju crnogorske istorije i tradicionalnih slobdodarskih vrijednosti, kojima se naša Crna Gora ponosi. O tome najbolje govori prijedlog nove vlade, sačinjen u portama crkava i manastira koje koristi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Crnogorski iseljenici u Americi će, i ovoga puta kao i do sada, bezrezervno podržati svoju braću, rođake i prijatelje Crnogorce, bez obzira kojoj vjeri pripadaju, i učiniti sve da međunarodna javnost, a posebno Amerika, saznaju punu istinu o pokušaju otvorene asimilacije Crnogoraca i naglašenog favorizovanja ideje Crne Gore kao druge srpske države. To bi se relaizovano na popisu, koji je predviđen za drugu polovinu sljedeće godine, na kojem bi se što veći broj građana naše zemlje izjasnio kao Srbin. Bio bi to motiv za kasnije traženje održavanja novog referenduma, koji bi poništio rezultate onog iz 2006. godine.

Crna Gora to ne smije dozvoliti. Svjedoci smo da se danas u našoj državi organizuju brojna udruženja, NVO i asocijacije Crnogoraca, kojima je želja da pruže otpor ovakvoj politici susjedne države, Srpske pravoslavne crkve, ali i dolazeće vlade, koja će u potpunosti biti predana istom cilju.

Unija je zabrinuta. Bez obzira što smo svjesni da je u pitanju patriotizam ljudi koji se organizuje na ovaj način, sigurni smo da prijeti opasnost od usitnjavanja crnogorske energije, čija se snaga kruni i osipa, upravo zbog velikog broja samostalno organizovanih udruženja i grupacija koje, djelujući na taj način, nemaju mogućnost da objedinjedni odgovore ovoj narastajućoj opasnosti.

Zbog toga Unija smatra da je neophodno udruživanje svih crnogorskih NVO, udruženja i asocijacija u jednu građansku političku partiju, sa evropskim vrijednostima i jasnim crnogorskim imenom. Moraju se ostaviti po strani sve moguće razlike, a posebno one koje su motivirane našom crnogorskom potrebom da budemo lideri. Samo udruženi možemo biti snaga koju će i protivnik poštovati i cijeniti njene patriotske napore da ne dozvoli njeno potiranje i urušavanje.

Unija je nezadovoljna ćutanjem crnogorskih intelektualaca, kojima od države Crne Gore nije krivi dio, ali nije ni od crnogorskih iseljenika, koji su podržavali i finansijski pomagalo kada je god bilo potrebno.

Posebno pitanje je upućeno crnogorskim medijima – zašto ćute na česte pojave diskrimatorskog odnosa prema njima, posebno onog koji dolazi od strane medijskog koncerna “Vijesti”, koji je prepoznat kao jedan od kreatora dolazeće vlasti. Njihov cilj je gašenje medija koji su stali u odbranu crnogorske državnosti i njenog identiteta, što je trn u oku “Vijestima” i dolazećoj vlasti. O tome mediji koji su optuženi i plaćaju visoke namete “Vijestima”, moraju da upoznaju zajednički sve ambasade u Crnoj Gori, Evropsku uniju i Ameriku, jer su im ugrožena osnovna ljudska i medijska prava. Oni pritisak “Vijesti” kroz veliki broj pokrenutih tužbi ne mogu ni finansijski da podnesu. U prilog napadačima na slobodu i rad crnogorskih medija optuženih od strane “Vijesti” idu i sude presude koje su, u najmanju ruku, sumnjivog karaktera, ili bolje rečeno, otvoreno na strani koncerna koji je motivisan političkim djelovanjem kroz koje nastoji da bude jedini domaći medij u Crnoj Gori. To je cilj i nove vlasti.

Crnogorski mediji moraju da djeluju udruženo, a dijaspora će im pomoći da ostvare svoja prava finansirajući troškove advokatske kancelarije koja će ih zastupati.

Unija CG US Global postavlja i otvoreno pitanje nacionalnom javnom servisu RTCG, da li je ovaj državni medij izopštio iseljenike iz Amerike i zabranio emitovanje saopštenja koje im Global redovno upućuje? Više puta smo pisali menadžmentu RTCG, ali nikad od njih nijesmo dobili odgovor. Smatrajući ovaj medij i našim izvorom informacija, jer kao Crnogorci vjerujemo da na to imamo puno pravo, zahtijevamo odgovor i promjenu načina ponašanje ove medijske kuće. U protivnom, o tome ćemo obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne faktore.

Nadamo se da će Crnogorci shvatiti i ovu dobronamjernu poruku kao želju da se odbrani Crna Gora objedinjenim snagama i tako zaštite njene tekovine kojim se svi zajedno ponosimo.

Football news:

The chances of Mbappe and Holland joining Real Madrid in the summer are very slim. The club has almost no money for transfers
Either Shevchenko or Grant could become Chelsea's acting coach if Lampard is sacked during the season. The decision will be made by Abramovich
Ronaldo was offered 6 million euros to become the face of Saudi Arabia. The player refused
Setien is demanding 4 million euros in compensation from Barca. Valverde's resignation cost the club 11 million
Two Cornell players tested positive for coronavirus after the match with Barca
Mbappe finished 1st on the Ligue 1 goalscoring list, scoring 13 goals in 17 appearances. He broke the streak of 4 games without goals
Holland has scored 27 goals in his first 28 Bundesliga appearances. He's the second person to do this