Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Upravni sud godinu ćuti na žalbe rudara

U više pljevaljskih advokatskih kancelarija, koje je „Dan“ kontaktirao, saznali smo da Upravni sud dosada nije odlučivao ni po jednoj žalbi, ali da ih je ipak najviše, oko 50 odsto, od nekadašnjih rudara „Šuplje stijene“.

Veliki broj nekadašnjih rudara „Šuplje stijene“ očekivao je da će dobiti otpremninu u iznosu od 12.000 eura koja je bila najavljena kroz zakonsko rješenje kao pomoć nekadašnjim radnicima metalske industrije, ali to se nije desilo. Nije poznato ni kako će se čitav ovaj slučaj završiti jer Upravni sud Crne Gore još uvijek ne rješava po žalbama rudara, kao ni nekadašnjih radnika zanatskog preduzeća „Monter“. U više pljevaljskih advokatskih kancelarija, koje je „Dan“ kontaktirao saznali smo da Upravni sud dosada nije odlučivao ni po jednoj žalbi, ali da ih je ipak najviše, oko 50 odsto, od nekadašnjih rudara „Šuplje stijene“.

–Teško je reći koliko je nekadašnjih rudara dobilo otpremninu. Neki kažu da su dobili, neki ćute i ne žele da o tome pričaju ali je sasvim sigurno da je mnogo više onih koji nisu dobili otpremninu od broja onih koji su dobili – kaže za „Dan“ predsjednik Mjesne zajendice Šula Vukola Kušljević.

Rudnikom sada upravljaju Poljaci

Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“ počeo je sa radom tokom pedesetih godina prošlog vijeka. U određenom periodu bio je glavni nosioc razvoja, kako pljevaljske opštine, tako i čitave Crne Gore. Međutim, usled brojnih finansijskih i drugih problema, Rudnik je zatvoren 1987. godine.

Proizvodnja je pet pokrenuta tokom devedesetih godina prošlog vijeka ali je usled rata 1999. godine i propasti Kombinata Trepča, u čijem je sastavu radio Rudnik, isti opet zatvoren.

Sada Rudnik veoma uspješno radi, ali je od 2010. godine u privatnom vlasništvu. Trenutno njim upravlja poljska kompanija „ZGH Boleslav“.

On potvrđuje da je veliki broj kako bivših rudara, tako i njihovih naslednika, podnijo žalbu na odluke Ministarstva ekonomije.

– Teško je utvrditi i koliko ima žalbi, jer su žalbe predavate preko više advokatskih kancelarija, ali svakako svi radnici nekadašnjeg Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“ zaslužuju da dobiju pomenutu otpremninu – kaže Kušljević i podsjeća da je Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“ tokom svog tridesetogodišnjeg rada pomogao izgradnju čitave Crne Gore, da su rudari zdravstveno stradali zbog loše zaštitne opreme na radu, i da su ostavljeni sa veoma niskim penzijama.

– Rudnik „Šuplja stijena“ je prvo preduzeće koje je zatvoreno u Crnoj Gori i čiji su radnici ostali bez posla. Te 1987. godine bez posla je ostalo 444 radnika. Neko je uspio da se zaposli, ali veliki broj radnika je poslat na biro rada. Značajan broj invalida rada je završilo na evidenciji za nezaposlena lica i oni su kasnije tu čekali penziju. Sada čujem da su upravo ti invalidi rada, ostali bez obećane otpremnine – kaže Kušljević i poručuje da mu nije jasno ni zbog čega sada Upravni sud toliko dugo čeka da odluči po žalbama nekadašnjih rudara ili njihovih članova porodica.

Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije usvojen je 2021. godine. Tadašnji ministar ekonomije i novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obećavao je da će se zakonom ispraviti nepravda prema tim radnicima. Međutim, već tokom 2022. godine umjesto ispravljanja nepravdi stigle su odbijenice iz ministarstva,a sada se čeka na odgovor Upravnog suda na podnesene žalbe.

Izvor-dan