Montenegro

Ustavni sud usvojio žalbe 400 radnika

Ustavni sud naložio je Ministarstvu finansija da za 400 bivših radnika fabrike “Radoje Dakić”, kojima je utvrđena povreda prava na pravično suđenje, u roku od šest mjeseci isplati po dvije hiljade eura na ime pravičnog zadovoljenja.

ustavni sud.jpg Foto: mondo

  Nakon što je taj sud nedavno usvojio ustavne žalbe 341 radnika, ovi predmeti su prioritetno stavljani na dnevni red, pa je usvojeno još šest žalbi iz 2017, prošle i ove godine, koje su u ime radnika podnijele advokatske kancelarije Prelević i Ćupić.

Prvom odlukom Ustavni sud je obavezao Vladu da za 339 bivših radnika isplati 678 hiljada eura, dok je ista odluka naknadno donijeta za njih još četvoro, piše Pobjeda.

Vladu će koštati dodatnih 800 hiljada eura da nadoknadi nematerijalnu štetu za novih 400 radnika.

Privrednom sudu je naloženo da iz sredstava dobijenih u stečajnom postupku svakom od njih obezbijedi najveći mogući stepen namirenja sredstava dosuđenih presudama za 77 zaostalih zarada.

Takođe, naloženo je i da obavještava Ustavni sud o svakoj relevantnoj činjenici u vezi stečajnog postupka koje bi mogle uticati na namirenje podnosilaca ustavne žalbe te da nakon zaključenja postupka dostavi podatke o iznosima koji su pojedinačno isplaćeni svakom podnosiocu ustavne žalbe.

Iz Ustavnog suda navode da će po završetku stečajnog postupka i dobijanja izvještaja, u slučaju da se radnici ne namire, nastaviti ustavno pravni postupak.

Ovakvo rješenje iz advokatske kancelarije Prelević vide kao "pokušaj kompromisa kojim se štiti Vlada od isplate potraživanja, imajući u vidu da su ustavnom žalbom tražili da se Vlada, kao većinski vlasnik Dakića, obaveže da isplati radnicima iznose dosuđene presudama“.

Iz Ustavnog suda su ranije podgoričkom listu kazali da se takvim odlukama ide u pravcu rješavanja problema koji bivši radnici ovog nekada privrednog giganta bezuspješno pokušavaju da riješe već 13 godina.

Tada je saopšteno da nema razloga da i preostale ustavne žalbe, sa istim pravnim osnovom, o kojima tek treba da se odlučuje ne budu riješene u korist radnika.

Football news:

Manchester City have agreed a contract with Ferran Torres. He is seen as a replacement for Sane
Mourinho on Tottenham: We will fight until the end to reach the Europa League
Dzeko scored 15 goals in Serie A with his head. Over the past 5 years, only Pavoletti and Zapata have more
Sarri on 3:3 with Sassuolo: there Were moments of passivity that are difficult to explain
Arteta about 2:1 with Liverpool: the Gap between the teams is huge for today
Jurgen Klopp: Arsenal didn't have any real chances. We played brilliantly, but two episodes killed the game
Van Dijk Pro 1:2 with Arsenal: Liverpool got what they deserved. We gave them goals